zondag 28 oktober 2012

Pompoencake, griezelig lekker!

Wie houdt van wortelcake is zeker gewonnen voor deze pompoencake! Je kan hem mét of zonder 'frosting' eten, 't is maar waar je het meeste zin in hebt. Het recept komt oorspronkelijk van BBC Good Food, maar ik heb er hier en daar aan geprutst om het nog smakelijker te maken. Ik heb gekozen voor speculooskruiden, maar een mengeling van gemberpoeder, kaneel en een snufje muskaatnoot gaat ook. Kom, we vliegen erin!


pompoencake kl hoek


Wat heb je nodig?

300 g zelfrijzende bloem
150 g rietsuiker
150 g cassonade suiker (da's de blonde kinnekessuiker)
2 tl speculaaskruiden (of 1 tl kaneel, 3/4 tl gemberpoeder, 1/4 tl muskaatnoot)
2 tl bicarbonaat (voor extra luchtigheid)
175 g rozijntjes
1 snufje zout
4 eitjes 1 minuutje losgeklopt
200 g gesmolten boter
rasp van 1 bio sinaasappel
2 el sinaasappelsap
500 g geraspte pompoen (geraspt gewogen)

Verwarm de oven voor op 175°.

Meng alle droge ingrediënten in een grote kom. Zorg dat er geen klonters suiker meer aanwezig zijn. Meng in een andere kom de eitjes met de gesmolten (niet gebruind!!!), afgekoelde boter, het sap en de rasp. Doe de natte ingrediënten bij de droge en meng goed. Nu mag er ook de pompoen bij. Meng goed.

Vet een bakblik voor brownies in en bebloem het met wat bloem. Stort er het deeg in en strijk glad. Zet +/- 30 minuutjes* in de oven tot hij gaar is.

Laat 5 minuutjes afkoelen vooraleer je de cake op een rek stort. Laat helemaal afkoelen.


pompoencake



Voor de frosting

200 g philadelphia
75 g platte kaas
1 el bloemsuiker
3-4 el ahornsiroop (naar smaak)
rasp van sinaasappel als afwerking (optioneel)


Meng de kaas en de kwark met de bloemsuiker, voeg er lepel per lepel de ahornsiroop bij en proef. Soms heb je met 2-3 el al genoeg smaak. Bestrijk de volledig afgekoelde cake met de frosting en werk af met wat sinaasappelrasp.

Smakelijk!



Ann


Je kan er ook cupcakes van maken, maar dan moet je de baktijd verkorten tot ongeveer 20 minuten. Afhankelijk van de pompoenen kan de baktijd langer duren wegens het vochtgehalte...

7 opmerkingen:

  1. ziet er superlekker uit! ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh wat een leuk idee. dat ga ik zeker ook eens proberen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. heel erg lekker, heb het vandaag gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ga snel een paar kilo pompoen onderscheppen bij mijn ouders, voor ze allemaal in de soep gedraaid worden. Deze zijn ook superlekker! Pompoenmuffins:
    http://frenchedbeans.wordpress.com/2012/10/18/wat-je-allemaal-kan-doen-met-pompoen/

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat ziet er lekker uit! Ga ik zeker eens proberen!
    Welke pompoen heb je hiervoor gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen