vrijdag 27 april 2012

Overheerlijke kip uit de oven.

Ik heb het hier al zo vaak gezegd, vaak is het meest simpele het lekkerst. Neem nu een kippetje uit de oven. Veel werk is er absoluut niet aan. Duur is het ook niet, meer nog, het is zelfs goedkoper dan een kippenborst. En toch grijpen we vaker naar het laatste. Terwijl... ja. De smaak is zoveel intenser, authentieker zelfs. Het moet inderdaad een uurtje in de oven staan, maar het geeft zoveel voldoening. Echt. Probeer het, je gaat er geen spijt van hebben.


roasted herb chicken


Wat heb je nodig?

1 kip van ongeveer 1,2 kg
1 citroen
2 handenvol verse kruiden (bij mij was dat oregano, rozemarijn, tijm, lavas, bieslook, salie, dragon, citroenmelisse en peterselie)*
olijfolie
fleur de sel (of grof zout)

Verwarm de oven voor op 225°, zet er een braadslede in en laat ze ook heet worden.

Spoel de kip met water en dep ze volledig droog met keukenpapier. Hak de kruiden fijn. Wrijf de borstholte in met het zout. Snij de citroen in 2-3 stukken en stop in de holte.

Maak het vel van de borst voorzichtig los door er je vingers tussen te wringen. Je zal voelen dat je een mooi zakje kan maken. Doe hierin een deel van de kruiden. Giet er voorzichtig wat olie in. Kerf de billen in met een mes en wrijf ook hierin wat van de kruiden. Doe op de buitenkant wat grof zout.

Haal de braadslede uit de oven en giet er wat olijfolie (3-4 eetlepels) in. Leg de kip erin met de borst naar beneden. Zet terug in de oven. Leg de kip op z'n rug na zo'n 20 minuutjes bakken en laat nog eens 40 minuutjes verder garen. Let wel, er kan wel wat rookontwikkeling zijn. Ahum.

Superlekker. Gegarandeerd!
*Niet alle kruiden hoeven hoor, een mix van bijvoorbeeld peterselie, rozemarijn en tijm zal ook al overheerlijk zijn.


3 opmerkingen:

 1. Alleen al die geur die door het huis trekt terwijl de kip in de oven staat!! Daar wordt ik al bijna blijer van dan van het resultaat zelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijke en mooie blog.
  Ik heb je direct gelinkt (doe je dat ook ? onelifeliveit.skynetblogs.be)
  tx
  One Life

  BeantwoordenVerwijderen