woensdag 4 april 2012

Lentefris slaatje van witte asperge met minneola

Echt zalig is dit. Niet te doen. Fris, een beetje pittig en onvergetelijk. Als je wil kan je er ook nog wat gerookte zalm bij doen, dat past daar perfect bij. Je kan de asperges stomen of koken in wat gezouten water, dat maakt niet veel uit. Je moet ze wel altijd schillen natuurlijk. Ik kook de uiteinden en de schillen mee om nog meer smaak aan de asperges zelf te geven. Achteraf vis je de asperges er gewoon uit, het kookvocht kun je gebruiken als bouillon. Kom we beginnen eraan.


witte asperge salade met mineola 580


Wat heb je nodig?

1 bussel witte asperges
2 handen ruccola
1 handje prei- of andere scheutjes
3 min(n)eola's (of 1 à 2 sinaasappelen)
1/2 rode ui
4 à 5 el olijfolie (extra vergine)
2 el rode wijnazijn
1 kl honing
peper en zout


Was en schil de asperges, en snij er het onderste houterige gedeelte af. Zet een kom op met gezouten water en doe hierin de schillen, de onderste stukken en de asperges zelf. Breng aan de kook en kook ze gaar in 8 tot 10 minuutjes.

Snij de minneola's à vif zoals hier beschreven. Doe dit boven een kommetje want je moet het sap opvangen.

Was de ruccola en verdeel over de borden. Leg de preischeutjes in het midden. Snij de ajuin in flinterdunne schijfjes en leg op de salade samen met de minneola partjes. Schik de asperges op de salade.

Maak nu de vinaigrette met de olijfolie, rode wijnazijn, honing en 2 eetlepels minneolasap. Kruid de vinaigrette met peper en zout en serveer bij de salade. En zoals ik al zei, een plakje gerookte zalm past er perfect bij.

Smakelijk!

1 opmerking: