maandag 30 april 2012

Proeven van de lente

Het is al een echte kwakkel lente geweest, wat een contrast met vorig jaar. Dan maar de zon op ons bord toveren, denk ik dan. Ik ben inspiratie gaan zoeken bij Jonge Sla, zoals dat heet. Maar eigenlijk was het gewoon pikken. Allez, in de mate van het mogelijke want ik had niet alle elementen, maar ik had wel een aantal bijzondere ingrediënten. Ze zijn niet echt nodig hoor, ik vond ze ook gewoon mooi om naar te kijken. Ik denk niet dat je rode zuring (soms wel eens) en rode klaverzuring zomaar in de supermarkt vindt. Je kan dit vervangen door bijvoorbeeld ruccola of spinazie en wat basilicum om wat meer smaak te hebben. Oh ja, dit is een panzanella, een typisch Italiaanse salade met brood.


panzanella fresh herbs



Wat heb je nodig voor 2-3 personen?

1/2 plat Marokkaans brood (of ander oudbakken brood)
2 theemokken in blokjes gesneden tomaten (ik had een assortiment van rode/gele/groene)
1 kleine venkel fijngesneden in blokjes
1/2 komkommer in blokjes gesneden
3 takjes selder in blokjes gesneden
3 volle handen postelein, rode zuring, rode klaverzuring (of half postelein/ruccola of spinazie met wat basilicum)
1 sjalot of kleine ui (fijngehakt)
1 teentje look
8-10 el fijne olijfolie (extra-vergine)
1 el rode wijnazijn
sap van 1/2 citroen
1 tl gedroogde oregano
40 grana panado of parmezaan (geschaafd)


Verwarm de oven voor op 225°.

Snij het brood in blokjes van 2-3 cm en doe in een vuurvaste schotel of op een bakplaat. Besprenkel rijkelijk met de helft van de olijfolie. Zet 5 minuutjes in de oven en laat ze bakken tot ze goudbruin zien. Haal eruit en zet apart.

Maak nu de dressing: plet het teentje look met wat zout in een vijzel, doe hierbij de rest van de olie, de azijn, citroensap en oregano. Roer goed.

Doe alle groenten in een grote slakom, overgiet met de dressing en meng er het gebakken brood onder. Doe er nog wat peper van de molen over en 't is klaar.

Zet de kom op tafel en tast toe.


Zeer zeer lekker!


Smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. goh dat ziet er zo lekker uit! Ideaal voor een zonnige dag als vandaag!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dst is het voordeel van een moestuin, je kan dan soorten zetten die je niet in de winkel terugvindt, of toch niet frequent of veel te duur. Eetbaar bloemeke ertussen geeft ook super kleur en smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ... theemokken... mogen dat ook koffiekopjes zijn, Ann?! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. het zijn zo van die mugs dus da's groter dan een koffiekopje.

    BeantwoordenVerwijderen