donderdag 28 juni 2012

Dag 1: veertig dagen zonder...

VET! En ook wel een beetje zonder suiker. :) Natuurlijk is dit gewoon een manier van spreken, het is eerder koken met minder vet. Je hebt echt wel gezonde vetten nodig, maar minder. ;-)

Ik speel al een tijdje met het idee om gezonder of toch zo gezond mogelijk te koken en te eten natuurlijk. En bovendien zou het enorm heilzaam zijn voor mijn rug om wat kilootjes kwijt te spelen. Nu ja, ik streef nu ook niet naar de "heroïne chic" look, maar mijn weegschaal heeft de laatste tijd last van een hernia. Ahum.

Oeieoei denk je dan, we worden hier op water en brood gezet. Geen paniek, koken met minder vet of suiker hoeft helemaal niet saai te zijn. Integendeel. Goedkoop koken was toch ook... eh... te vreten?


nieuwe reeks 2


*Photo-copy neemt plaats in haar preekstoel*

Ik ben geen diëtiste of voedingsconsulente of welke naam het kind nu draagt. Maar ik heb wel levenservaring en ik weet wat wel en niet werkt bij mij. Eén ding weet ik zeker: voor een geslaagd dieet heb je twee belangrijke ingrediënten nodig:

- Regelmaat
- Eerlijkheid

Laat mij beginnen met het laatste. Eerlijkheid. Gedisciplineerd eten heeft vooral met eerlijkheid te maken, wees eerlijk met jezelf en maak jezelf niets wijs. Jij alleen bent verantwoordelijk voor wat je eet en doet. De 'ach voor een keer kan het geen kwaad', of de 'eentjes is geneentjes', de 'och zo'n pralinneke zal het verschil niet maken' uitvluchten... je houdt er alleen maar jezelf mee voor de gek. Mocht je er eens echt goed bij stilstaan, je zou verschieten van wat je jezelf allemaal wijsmaakt. Om dit te vermijden, schrijf je best alles op wat je eet. Ook de kleine dingskes tussendoor, zelfs de korstjes die de kinderen hebben laten liggen en die je rap rap naar binnenspeelt omdat de vuilnisemmer te vol steekt. Alles.

En die eerlijkheid geldt ook voor beweging. GA NAAR BUITEN, ga wandelen, fietsen, hoolahoopen terwijl je op de trampoline springt, het maakt niet uit. Maar doe iets. Beweeg meer. Minstens 3x per week. Maak jezelf dus niet wijs dat het te koud, te nat, te winderig, te whatever is om jouw beweegmoment uit te stellen. Vaak is de zwaarste inspanning gewoon je sportschoenen aantrekken en de deur uitlopen. Eens je buiten bent gaat het als vanzelf. Allez ja, dit mag je jezelf wijsmaken. :)

En dan de regelmaat. Dit is echt een zwaar onderschat element bij een succesvol dieet. Bij mij is het van groot belang om telkens op hetzelfde tijdstip te eten. Heb jarenlang een dagboek bijgehouden met alle tijdstippen waarop ik iets at. Op heel regelmatige weken, verloor ik een pak makkelijker gewicht dan op weken waar ik heel onregelmatig at. Oh ja, nog iets. Het is belangrijk dat je minstens 4-5 x per dag eet. Ja dus ook ontbijt. Dat is onontbeerlijk. Ik leg je later nog wel eens uit waarom dit nodig is.

Amen.

Bon, dit is het einde van mijn preek voor vandaag. Morgen ga ik verder razen, maar nu eerst een potje koken. En 't is een heel lekker potje, en bijzonder snel klaar. Ow ja, en zonder vet ook nog eens. De overschot kan je 's anderendaags gewoon meenemen naar je werk. Goed hé!


nieuwe reeks


Wat heb je nodig voor 4 porties?

2 zalmfilets (da's +/- 300 g samen)
200 g bruine rijst
5 lente-uitjes
1 komkommer
200 g erwten (vers of diepvries)
1 rode chilipeper (of chili vlokken)
1 limoen (sap)
4 el sojasaus
1 bosje koriander

Kook de bruine rijst in gezouten water volgens de instructies op het pak. Doe er de laatste drie minuten de erwtjes bij en laat meekoken tot de rijst gaar is. Giet af en spoel snel onder lauw water. Laat uitlekken.

Ontpit de komkommer en snij in kleine blokjes van 1 cm. Hak de ajuintjes fijn en doe bij de komkommer. Doe er ook de rijst bij en roer goed.

Zet de zalm (ontdooid natuurlijk) in de microgolf (magnetron voor de noorderburen) en laat 3 minuten garen op 750 watt. Jawel. Dek af met microgolffolie. Haal de zalm uit de microgolf en prak met een vork tot vlokken.

Doe de sojasaus, het sap en de fijngehakte chili in een kommetje en roer goed.

Schep de zalm onder de rijst en verdeel er het sojasausje over. Werk af met wat fijngehakte koriander.


Smakelijk!


Ann



29 opmerkingen:

  1. Goed gezegd, en die beweging, je moet die cirkel doorbreken. Oké, ik ben verslaafd aan lopen, ik geef het toe, maar er zijn ergere dingen :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goh ja, ik weet dat allemaal wel van dat regelmatig eten en bewegen en inderdaad, het zijn de kleine dingetjes die je op een dag in je mond stopt die oplopen, maar toch ben ik hardleers ;-)
    Maar ik vind dit een zeer mooi initiatief en het spreekt me zelfs nog meer aan dan de dagen zonder geld, van de week eten we deze schotel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ben ik blij dat je dit thema koos! Hier mogen er ook nog wel wat kilootjes af. Na mijn vakantie wordt dit mijn nieuwe maaltijdplan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Topthema! Ik ben benieuwd naar alle lekkere receptjes, het eerste ziet er in ieder geval al heel yummie uit! Als zwangere dame hoef ik niet persé wat kilootjes kwijt, maar gezond eten is des te meer belangrijk! (en momenteel nog heel belangrijk; gerechtjes vinden waarvan ik niet meteen kotsmisselijk word... ;-) )

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zeg, is zalm niet juist vette vis? ;-)

    Ga je ook recepten zonder suiker posten? Desserts en dergelijke dan? Want in 'zonder vet' ben ikzelf minder geïnteresseerd... Ik eet al geen dieren (= geen vet) en weinig kaas, dus wat vetconsumptie betreft zit ik wel goed. De eerste maanden dat ik vegetarisch at, ben ik trouwens kilo's afgevallen zonder dat ik het wilde. Ik heb mezelf toen moeten verplichten om vettiger en meer te eten. Als ik kook, begin ik meestal met een laagje olijfolie in de pan te gieten (behalve als we, vooral 's zomers dan, een slaatje eten).

    En na een paar weken suikervrijheid (ik noem het geen dieet, gewoon een gezonde levenswijze) is er trouwens ook wat overbodig vet weggesmolten. Het is dus allemaal niet zo moeilijk om de oorzaken van overgewicht te detecteren... Er iets aan doen, da's weer een andere zaak :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat is vette vis, en vette vis is supergezond! Zeer goed om je cholesterol op peil te houden of om te verlagen. Er gaan idd enkele suikervrije desserten op het menu staan.

      Verwijderen
    2. Trouwens vette vis is nog altijd minder calorierijk dan mager vlees. :-)

      Verwijderen
    3. Oh, maar ik zeg niet dat vette vis ongezond is he. Wel vet. Van calorieën weet ik trouwens niets, daaraan doe ik niet mee. ;-)
      En ik ben al benieuwd naar de suikervrije recepten!

      Verwijderen
    4. ik eet minstens 1x per week vette vis. :)

      Verwijderen
    5. Ik heb net een week Franse verse vis achter de rug (en helaas ook gezouten boter, stokbrood, en kaas, véél kaas). Dus ik doe mee!
      Ps: Wijn is toch niet vet hé ;)

      Verwijderen
  6. Ik ben fan (alweer ) maar kga eerst een paar dagen genieten van la douce france nadien spring ik mee in !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een preek zeg ! Gij kunt nog alle richtingen uit in de toekomst met zoveel wijsheid in u !!! Enne ... mijn lichaam zou niet prostesteren als hier ook wat kilootjes zouden verdwijnen ... dus ... we kijken graag naar deze nieuwe 40 dagen reeks uit !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik lees al een tijdje mee (stiekem) en.... chapeau! Aangezien ik ook bezig ben met een poging om wat slanker te worden, zijn lekkere "gezonde" recepten altijd welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik kan met mijn eetdagboeken een muur vullen ... en gij kunt bij de ww als coach gaan solliciteren ! Nu ja, het lijkt allemaal simpel maar ge moet het maar doen hé. 't Zit allemaal tss de oren.
    Maar ik vind het een super 40dagen item !

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben halverwege gestopt met lezen, want ge hebt overschot van gelijk en ik heb overschot van vet!
    Ik doe mee, maar op mijn eigen manier want ik eet vegetarisch.
    Het gaat niet simpel zijn want ondertussen probeer ik die sprieterige zoon van mij een beetje -euhm- vet te mesten...
    En alcohol tellen we niet mee, mag ik hopen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoals steeds zal ik ook een hoop vegetarische gerechten posten, en liefst ook een paar vegan recepten. Alcohol, ja da's nen moeilijken hé. 1 glas rode wijn per dag is supergezond, 1 fles rode wijn per dag al heel wat minder. Hihi.

      Verwijderen
    2. Ja lap... (wat die wijn betreft) ;)

      Verwijderen
    3. Gelukkig is wijn dolfijnvriendelijk en zo. ;-)

      Verwijderen
    4. Een dolfijn als mezelf (die rondingen tussen armen en benen, zucht) wordt er in ieder geval heel vriendelijk van :)

      Verwijderen
  11. Dat worden 40 slanke dagen. Leuke serie! Ik volg je op de voet!
    Zitten vast weer een paar heerlijke recepten tussen!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Jaja, dit eet ik vandaag! Sporten daar ben ik niet zo aan, maar lekker eten daarentegen ... laat maar komen! Ohja, en ik mag ook wel een kilootje of 2 kwijt... Hopelijk lukt dat met enkel wat gezonder eten :).

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Niet afdekken zei je?? Heel mijn microgolfoven hangt onder de zalm... Was dat opkuisen als work-out bedoeld ofzo? :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ow shit, meen je dat nu? Ik had er helemaal geen problemen mee. Ik ga het aanpassen in de tekst.

      Verwijderen
    2. Jep jep, 'k had nochtans braaf je instructies gevolgd. Maareuh, 't was superlekker! 'k heb nu al in zin in het restje voor de lunch :).

      Verwijderen
  14. Ondertussen zijn wetenschappers er meer en meer van overtuigd dat vet niet de oorzaak worden van obesitas. Vet eten staat niet gelijk aan vet worden. Het zijn de suikers/koolhydraten en dan vooral de invloed ervan op je insulinehuishouding die er voor zorgen dat je verdikt. De boeken van Gary Taubes en Mark Sisson helpen je hierover al een heel eind op weg...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mja, vraag het aan honderd specialisten en je gaat honderd verschillende antwoorden krijgen... Volgens mij is het een combinatie van alles. Minder vet, minder suikers en evt koolhydraten. Daarom staat er ook duidelijk in het begin dat het niet alleen over minder vet gaat... het is gewoon om de 40 dagen een naam te geven. :-)

      Verwijderen
  15. Keigoed, voor mij ook met minder koolhydraten aub :)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Leuke blog, ik ben hier terecht gekomen omdat ik op zoek was naar lekkere receptjes met linzen. Ik ben ook heel sterk met gezondheid bezig, waaronder ook gezonde voeding. Maar zalm uit de diepvries en dan in de microgolf vind ik helemaal niet gezond. We moeten onze energie halen uit gezonde voeding, en voeding uit de diepries en microgolf is helemaal kapot, deze bevat niks energie meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dat voeding uit de diepvries helemaal kapot is is zeker geen waar. Absoluut niet. Micorogolf gebruik ik hoogstens 1 à 2 maal per jaar, waaronder dit recept, maar ik maak er zeker geen gewoonte van. :)

    BeantwoordenVerwijderen