maandag 9 juli 2012

Dag 11: Havermoutpap, in al zijn varianten.

Eigenlijk was ik niet van plan om nu al over havermout te bloggen, maar mijn vader besliste daar anders over. Ik mocht hem afhalen in het ziekenhuis (gelukkig zonder erg) en daardoor had ik geen tijd om te koken, laat staan te fotograferen. Dus nu, vroeger dan gepland, de havermoutpap episode.


havermoutamandel


Voor havermoutpap reken ik 25 g havermout per persoon en 20 cl rijst- of amandelmelk per persoon. Ik maak geen gebruik van sojamelk omdat ik die precies niet goed verteer. Da's dus puur persoonlijk. Je kan ook gewone melk gebruiken.

De Bio havermout van dundelais vind ik persoonlijk de beste (en hij is ook een van de goedkopere).

FYI: de weegschaal moet al 4 kilo minder torsen. :)

De basisversie:

25 g havermout
20-25 cl rijstmelk (afhankelijk van hoe vast of lopend je het wil)

Kook de havermout volgens de aanwijzingen op het pak. Je kan er rozijnen, gedroogde abrikozen, dadels, banaan, walnoten, een half vanillestokje, kokosrasp, allerhande bessen, of dergelijke aan toevoegen. Ik gebruik een beetje ahornsiroop (maplesiroop) om het wat te zoeten.


De posh versie op de foto:

25 g havermout
20 cl amandelmelk
1/2 vanillestokje
1/2 appel
1 snufje kaneel
enkele hazelnootjes


Snij het vanillestokje overlangs middendoor en schrap er het merg uit. Doe het samen met het stokje bij de amandelmelk in een steelpannetje. Voeg er de havermout aan toe en kook volgens de aanwijzingen op het pak.

Vis er na de kooktijd het stokje uit. Schil de appel en snij in plakjes van 3-4 cm dik. Doe in een ovenvast schoteltje en bestuif met de kaneel. Overdek met microgolffolie en zet 2 minuten in de microgolf.

Doe de pap in een kommetje, leg er de appeltjes op en wat geplette hazelnootjes. Zoet eventueel met een beetje ahornsiroop.


Variant 3:

25 g havermout
20 cl chocolade sojamelk

Gewoon koken volgens de aanwijzingen op het pak.


Variant 4:

25 g havermout
20 cl rijst of sojamelk
1/2 moesappel
1 el rozijnen
1 snufje kaneel

Snij de appel in fijne blokjes en doe in een steelpannetje. Doe hierbij de havermout, kaneel, rozijnen en melk. Kook volgens de aanwijzingen op het pak.


Variant 5:

25 g havermout
20 cl water
1/2 el olijfolie
1 el geraspte parmezaan
1 snuf zout
peper van de molen

Kook de havermout met het water volgens de aanwijzingen op het pak. Breng op smaak met peper en zout. Doe in een bowl, overgiet met de olijfolie en werk af met de parmezaan.


Smakelijk!


Ann

18 opmerkingen:

  1. Nog meer tijdsbesparend: ik draai dat in een potje yoghurt: 5seconden werk en het ontbijt is klaar. De variant met parmezaan wil ik ook wel eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 't Is voor de voedselzandlopers en die mogen geen yoghurt eten. :)

      Verwijderen
  2. Heerlijk! Mijn 2 kinderen zijn hevige fan van havermoutpap, wij eten dat hier dikwijls in allerlei varianten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Havermoutpannenkoekjes worden hier altijd wel gesmaakt, maar een variatie tussendoor kan geen kwaad he !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het toch wel jammer voor mezelf dat ik zo vaak te lui ben om havermoutpap te maken. 't Is nochtans inderdaad echt wel lekker, zelfs zonder allerlei toevoegingen. Ooit zal ik er wel eens aan werken om er een gewoonte van te maken havermoutpap te maken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kook mijn havermout altijd gewoon in licht gezouten water. En dan opeten met vers geroosterde amandelen en wat ahornsiroop (en soms fruit, maar wat is dat tegenwoordig met dat fruit, het trekt meestal op niks, vind ik).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hey, ben je het voedselzandloper-model aan het volgen??
    Heb het boek gelezen en ben benieuwd of je zo die 4 kilo lichter geworden bent!
    Ik geniet van je blog...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jep jep. http://photo-copy-ann.blogspot.be/2012/07/de-voedselzandloper-op-een-bedje-van.html

      Het valt mij verbazend goed mee. :)

      Verwijderen
  7. O ja, wat ik vooral wou zeggen: 4 kilo, ik ben jaloers! En ik heb pas twee chocoladecakejes gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze kunnen maar gesmaakt hebben, denk ik dan. Bovendien, jij hebt dat helemaal niet nodig (die minus 4 kilo dan hé). :)

      Verwijderen
  8. Waw! Zo tof met olijfolie en parmezaan...dat probeer ik zeker!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik vind het super dat je die gerechten post, ik krijg ook al zin in het voedselzandloper-model!!
    Je bent mijn inspiratie :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. waar koop je de Bio havermout van dundelais?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dundelais is Vlaams voor Delhaize. :) Ik gebruik het bio huismerk.

      Verwijderen
  11. hahaha dat ik dat niet door had, ik dacht aan een nieuw merk:)
    Heb terug in het boek gelezen en krijg zin om morgen ook te beginnen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik koop altijd van die zakskes met cassonade, verder ben ik nog niet geraakt. Maar er wel verslaafd aan. Toch eens uw varianten proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nu kocht ik die van dundelais, maar staat er geen bereidingswijze op! Help, mevrouwtje photo-copy?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's gewoon 10-15 minuutjes zachtjes laten koken (af en toe roeren) en zorgen dat het niet aan de bodem blijft kleven ;-)

      Verwijderen