maandag 2 juli 2012

Dag 5: Zalm met linzen en aubergines

Linzen, ik ben er dol op. Groene, gele, rode, oranje... 't maakt niet uit, ik bak er wel iets van. Deze linzenschotel met zalm is perfect als hoofdmaaltijd én als middaglunch. Een bijkomend voordeel is dat je eigenlijk geen rijst of pasta of iets dergelijks nodig hebt. En da's iets wat ik zo wil houden, toch zeker 's avonds.

Ow ja, ik vond het jammer dat ik geen kerstomaatjes meer had. Dat gaat er perfect bij en zorgt voor een extra frisse toets.


linzenzalm


Wat heb je nodig voor 2-3 personen

300 g verse zalm
200 g groene linzen
5 lente-uitjes
1 kleine courgette
1 aubergine
2 teentjes look
4 el olijfolie
2 el rode wijnazijn (of xeres-azijn)
3 takjes verse tijm
3 el fijngehakte bieslook
3 el fijngehakte platte peterselie
1/2 citroen (sap)
peper en zout


Kook de linzen in gezouten water volgens de aanwijzingen op het pak.

Hak de lente-uitjes fijn en doe in een grote schaal. Doe er de helft van de olijfolie over samen met rode wijnazijn. Kruid met peper en zout. Zet weg.

Schil met een dunschiller de aubergine en snij in blokjes van 1 1/2 cm. Snij de courgette in evengrote blokjes. Plet de look met een groot mes.

Zet een anti-kleefpan op het vuur en doe er de rest van de olijfolie in. Fruit voorzichtig de look zonder dat hij bruin wordt. Doe er na 2 minuutjes de courgette en aubergine bij en bak tot de groentjes gaar zijn. Kruid met de tijm.

Stoom ondertussen de zalm tot hij gaar is (of gaar gedurende 3 minuutjes in de microgolf - zalm wel afdekken). Als de zalm klaar is, mag je hem een beetje prakken met een vork.

Als de linzen gaar zijn mag je ze bij de lente-uitjes doen, alsook de groentjes, de zalm, bieslook en peterselie. Roer alles goed om, besprenkel met het citroensap en kruid met peper en zout.

Ik moet morgen de hele dag bij een klant gaan werken, en ik weet al wat ik morgen ga meedoen voor de lucht.

Smakelijk!


Ann


Alleen maar eten wat je grootmoeder kent?

Soms wordt gezegd dat je beter alleen maar dingen eet die je grootouders kenden. Gedeeltelijk is dat zeker waar. Er wordt zoveel op de markt gebracht: sausjes, bereide gerechten, opwarmmaaltijden, frisdranken, energiedrankjes, toetjes in alle maten en soorten, "boter" (ahum) in knijpflessen... Je weet soms niet meer wat wel en niet gezond is.

Er is een regel die zegt dat als er meer dan 5-6 ingrediënten inzitten dat je het beter laat staan. Daar is wel iets van aan. Vroeger was mayonaise: ei, azijn, mosterd, olie, peper en zout. Als je op pot mayo kijkt wat er allemaal inzit... pffft. Of in koekjes...

Wantrouw ook brood dat heel lang kan bewaren (zoals voorverpakt toastbrood). Dat kan toch niet goed zijn??? Wist je dat bloem dat in een ouderwetse windmolen gemalen wordt, slechts 4 weken goed blijft?

Maar om terug te komen op de "grootmoeder"-stelling... Ik denk niet dat mijn grootmoeder ooit in haar leven gehoord heeft van linzen, kikkererwten, mango, avocado, groene thee, gember... het zijn supergezonde dingen, dus die mag je gerust eten.

Mijn punt is gewoon, kijk uit je doppen. Lees de ingrediënten, lijkt het allemaal Chinees, leg het terug. Let ook goed op de omschrijving van een product. Neem nu die "boter" in knijpflessen... daar staat nergens op dat het boter is, maar omdat het van een botermerk komt, denk je dat het wel zo is.

Ik zeg het maar hé. Ik ben nog steeds geen wetenschapper. :-)

Tot morgen!


6 opmerkingen:

  1. Ik krijg het ook van al die vettigheid en suikertoestanden. Om nog maar te zwijgen van al de E-tjes! Ik vind je bijdragen elke dag super!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. maar ge hebt gezond verstand en groot gelijk !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In dezelfde orde:
    - eet alleen dingen waarvan je de naam kunt uitspreken;
    - ziet een ingrediëntenlijst eruit als een apotheek/chemielokaal? laten staan.

    Zit ook veel waarheid in.

    En nog over die 'boter':
    Hier komt alleen olijfolie en echte melkerijboter in huis, ook voor op de boterham.
    Margarine is oorspronkelijk ontwikkeld om kalkoenen vet te mesten, kun je nagaan. Het bederft ook nagenoeg niet, is ook al niet zo'n geruststellend idee, vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien moet ik mijn schrik voor linzen maar eens opzij schuiven... want het ziet er "mouthwatering" uit. Echt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze zalm met linzen in 't weekend gemaakt en dat was SUPER SUPER lekker! 's Anderdaags een overschotje naar 't werk meegenomen en... eigenlijk nog LEKKERDER dan zondag! Nogmaals bedank Ann om jouw ideetjes met ons te delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zaterdag de linzensalade gemaakt voor mijn niet-zo-happig-op-linzen lief en hij vond het overheerlijk, net als onze Duitse huisgenoot die het in Hamburg gaat doorvertellen. Gisteren de rest opgegeten, met nog meer smaak. We hebben er kerstomaatjes bijgedaan (toptip!), maar helaas hadden we geen citroen meer. Dat had het nog net dat ietsje meer gegeven. Bedankt voor het recept!
    Ik zoek ook eens uit waarmee je de zalm zou kunnen vervangen om het echt vegetarisch te maken ...

    BeantwoordenVerwijderen