dinsdag 11 september 2012

Waarom zijn die reacties toch zo fel (Voedselzandloper)?

Het is opmerkelijk dat er zoveel reactie komt tegen een boek. Heel felle reacties. Universiteiten die zich distantiëren van hun student, volksgezondheid die zich geroepen voelt om hun zegje te doen, specialisten allerhande staan in de rij om dit boek af te kraken...


dezandloper


Mocht dit een gewoon dieetboek zijn waarbij je moest ontbijten met een Redbull, lunchen met een friet, frikandel en een slaatje, en een volledige rode kool als avondeten, zou niemand daar naar piepen of toch veel minder. En vooral minder fel.

Volgens mij is er hier iets aan de hand. Ik denk dat Kris Verburgh met zijn boek heel dicht bij de echte waarheid zit qua voedselgezondheid. En dat is verontrustend. Niet voor ons maar voor heel de voedingsindustrie.

Want stel je voor dat - ik zeg maar iets - 5 miljoen mensen in België en Nederland plots geen zuivel (melk, yoghurt, boter, kaas) meer consumeert, geen vlees meer eet, geen wit brood of cornflakes meer op tafel zet, de aardappel weert, ... dan is de economische schade niet meer te overzien. Er werken tenslotte honderdduizenden mensen in deze sectoren.

In die optiek kun je wel stellen dat dit boek gevaarlijk is. Maar voor de economie en niet zozeer voor ons.

Waarom komt er zo geen felle reactie op het proteïnedieet van BDW? Omdat ze voedingsindustrie heel goed weet dat niemand dit volhoudt en dat de impact van dit dieet op de economie slechts heel beperkt en tijdelijk zal zijn. De Voedselzandloper is juist wel heel makkelijk een leven lang vol te houden.

Waarom zijn onderzoekscentra en universiteiten zo tegen het boek? Door wie worden ze gesponsord? Niet alleen door de overheid...

Daarom ben ik er steeds meer van overtuigd dat de Voedselzandloper behoorlijk juist zit met zijn boek. Niet helemaal, maar behoorlijk juist.

En ik blijf erbij, zet 10 specialisten samen en ze ventileren 10 verschillende meningen. Er is totaal geen consensus.

Het kan natuurlijk ook zijn dat Verburgh de andere wetenschappers wat in de wind zet. Hij is en blijft héél erg jong om met zo'n boek af te komen. En ik denk dat het toch wel 'piekt' bij sommigen.


Wat denken jullie?




Ah ja, en laat ons duidelijk zijn, ik volg de Voedselzandloper NIET. Ik heb er veel uit geleerd, en het heeft me bewust gemaakt van het feit dat ik véél gevarieerder moest eten. Maar ik eet bijvoorbeeld wel brood (zwaar rogge of speltbrood), bruine rijst,... heel af en toe vlees (van goede (bio)kwaliteit - geen gehakt of zo), gewoon omdat ik vind dat ik het nodig heb. Kaas eet ik ook nog altijd, ben er gewoon verslaafd aan...

Allez, ik ben ook maar een mens hé. :)

54 opmerkingen:

  1. Je zegt daar zoiets. Ik volg de zandloper niet, maar ten huize JoChapeau werden er wel al een aantal voedselzandloper"principes" ingevoerd ... en het werkt, en wij zijn er content mee, voelen ons goed ... dus doen we er mee voort :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk echt dat je hier geen conspiracy theory in moet zien... Ik zag de auteur vorige week op Reyers Laat en vond hem een stuk minder overtuigend als Piet Vantemsche, en dat wil al heel wat zeggen (ik ben overtuigd vegetariër). Door met resultaten van onderzoeken her en der te zwaaien kan je alles bewijzen, en zoals men daar zei, kan je evengoed het tegenstelde bewijzen. Hij beroept zich op academisch onderzoek, uitgevoerd door universiteiten en onderzoekscentra waar jij duidelijk een lobby achter ziet... hmm...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het verdacht dat ze er zo fel tegen zijn, ja. Conspiracy zie ik er niet in, maar ik denk dat er heel veel druk komt van buitenaf om zich te distantiëren van dit boek.

      Verwijderen
  3. Iets blindelings volgen, is nooit goed. Je neemt de dingen mee die goed voor jou en je gezin werken en daarmee uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In navolging van Big Pharma hebben we nu Big Voedingsindustrie? Ik geloof niet in zulke samenzweringen, want dat zouden ze dan tenslotte zijn.
    Een heel gedegen bespreking vond ik hier: http://chivo.nl/content/boekrecensie-de-voedselzandloper , waarbij verwezen wordt naar verschillende wetenschappelijke bronnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook op het forum van skepp wordt er trouwens gediscussieerd, wellicht interessant om te volgen:
    http://forum.skepp.be/viewtopic.php?f=6&t=3051

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zou het wel fijn vinden als je meer zo'n posts schrijft! Naast de recepten en de boeken uiteraard, want die mogen ook niet verminderen. Wat mij naadloos bij het punt brengt dat ik ook weer wat vaker gewoon mijn mening in geschreven woord moet verkondigen op mijn blog. Ik blijf tegenwoordig te vaak hangen bij resto's, recepten of verslagen van cultuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Right on!
    Ik was net hetzelfde aan het denken en toen zag ik jouw blogpost... Ik ben niet helemaal akkoord met zijn theorie (ik blijf me vooral afvragen waarom wel kaas en geen melk?) maar ik denk dat als iedereen hier al maar een beetje van zou meenemen in zijn/haar eetgewoonten, het al een stapje vooruit zou zijn. Lobbywerk, dat denk ik er ook van. Neen, geen vreemde conspiracy theorieën, maar simpel lobbywerk. Grappig (enfin, eigenlijk triestig) dat mensen denken dat de voedingsindustrie niks in de pap te brokken heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het boek wordt altijd afgewogen wat de voordelen en de nadelen van een bepaald product zijn: kaas is ook een zuivelproduct maar in kaas zit er ook veel vitamine K (die dan gemakkelijk opgenomen wordt door het lichaam omdat kaas ook vet is)

      Verwijderen
  8. Met conspiracy heeft het helemaal niets te maken, maar vooral met zelfbehoud. En ik ben ook ietsjes beter geplaatst om te weten hoe de media werkt en bewerkt wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik beweer ook niet het tegendeel (tenzij dit geen reactie op mij was natuurlijk) ;)

      Verwijderen
  9. Hier ook, ik ben geen zandloper-adept, maar ik versta de principes. Met kinderen lijkt het me moeilijk maar we eten nu ook bewuster en beter. De felle reacties komen vanuit begrijpelijke standpunten, ik versta die ook. Ik blijf ervan overtuigd dat de idee achter het boek super is, de toepassing bijna onmogelijk, een gulden middenweg dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jij zegt dat de voedselzandloper wel gemakkelijk levenslang vol te houden is? Zonder brood, pasta, aardappelen... ik begin er zelfs niet aan... Ik ben er net hoe langer hoe meer van overtuigd dat die Verburgh een gevaarlijke gek is :-)
    Al blijf ik harde fan van uw gerechten. En probeer ik nu minder brood, pasta en aardappelen te eten omdat er een paar kilo's afmoeten! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zeg het iets genuanceerder dan dat Lien. :) Ik zeg dat de voedselzandloper makkelijker vol te houden is dan die diëten met die shakes. Want je zegt zelf, dat je probeert minder brood, pasta en aardappelen te eten... De mensen gaan daar nooit echt onmiddellijk helemaal mee stoppen, maar ze gaan wel sterk minderen. :)

      Verwijderen
    2. Maar dat van die minder brood, pasta en aardappelen om kilo's te verliezen, ha, dat weet ik al sedert ik tien jaar ben hoor, daar had ik dienen tiep niet voor nodig. Maar hij pleit in zijn boek wel degelijk om het helemaal te laten, lees ik her en der, en dat vind ik gewoon onmogelijk. Om nog maar over kaas te zwijgen, hmmmmm..... Enfin, geef mij maar de klassieke voedingsdriehoek, die vind ik tenminste vol te houden!

      Verwijderen
  11. heel goed geschreven Ann. Ik vraag het me ook echt af waarom er zo fel wordt gereageerd. Bovendien blijven er erg vaag over wat er nu zo gevaarlijk aan is. Ik volg de voedselzandloper ook niet volledig. Ik eet ook nog brood en bruine rijst en pasta. En soms vind ik het wat radicaal. Maar ik kan er mij wel in vinden. Omdat ik er ook eens een stukje over schreef op mijn blog, missypi.blogspot.be, krijg ik nu van vrienden en familie steeds de vraag ; geloof jij hierin? Ben je voor-of tegen- . Ik vind het heel vreemd dat het boek zo polariseert; Maar dat doet het dus alleen maar omdat het duidelijk iets geraakt heeft bij de mensen en de voedingsindustrie voelt zich bedreigd, dat is wel duidelijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik probeer het zandloperdieet ook in grote lijnen te volgen, maar eet nog altijd donker brood en volkorenpasta.
    Zoals je zelf zegt, is de felle reactie van de boerenbond en co te begrijpen door de economische gevolgen van zo'n dieet. Stel dat niemand nog melk drinkt of rundsvlees eet...
    Melk is voor mij het beste voorbeeld van een voedingsmiddel dat door de industrie ten onrechte gepromoot wordt als "gezond". De reclamespotjes komen van de EU, die elk jaar het grootste deel van haar budget aan landbouwsubsidies geeft. Daar baseren mensen zich dan op om te geloven dat melk gezond is. Tja.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heb dit boek al een aantal keren willen kopen en ben er nu nog altijd niet uit. Wat denken jullie doen of niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoiets moet je voor jezelf uitmaken. Of lenen van iemand anders. :)

      Verwijderen
  14. Toen Montignac destijds uitkwam liep ik ganser dagen met dat boek rond om telkens te checken wat ik wel mocht en niet mocht in mijn mond stoppen. De Voedselzandloper las ik 1 maal en gaf het door aan iemand anders. Het is een leidraad tot gezonde voeding maar geen bijbel. Ik voel me super met wat ik ondertussen aan mijn voeding heb aangepast, dankzij de Voedselzandloper. Het is voor het eerst in 30 jaar dat ik geen 'eetobessie' meer ken van zodra
    mijn hersenen het woord 'dieet' registreren.
    ps : de suikerindustrie heeft al serieus concurrentie van Stevia, laat staan dat ze nu ook nog eens Kris op hun plateau krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Over stevia is ook nog het laatste woord niet gezegd. Ik ben er in ieder geval niet dol op.

      Verwijderen
  15. Mooi geschreven, goede stof om over na te denken!
    Leuke site trouwens :)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb zelf nog nooit gedieet ....

    Las onlangs dit: de voedseldriehoek is een 'uitvinding' van een ministerie van landbouw, niet van een ministerie van volksgezondheid ... say no more ....

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Je schrijft het heel mooi en treffend! Ik was in ieder geval content je blogpost te lezen. Ik ga helemaal akkoord. Ook over het relativeren. Er is niemand die iets zo strikt kan houden zoals eetgewoonte.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik vond het boek veel te extreem, ik schrik helemaal niet van de kritiek die er vandaag op komt.
    Persoonlijk vind ik een conspiracy theorie van de voedingsindustrie moeilijk te geloven. Eerder vind ik het verdacht als iemand als Kris Verburgh opeens begint te roepen dat allerlei zaken die algemeen geweten zijn (bvb. over gezonde voeding) verkeerd zijn. Zoals gezegd: voor elke theorie is er wetenschappelijk onderzoek te vinden dat het bewijst (en tegenspreekt).
    Het lijkt me ook sterk dat een universiteit baanbrekend onderzoek zou gaan tegenspreken, zouden ze niet eerder uitpakken met zo'n nieuws?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lees dit eens Janne: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=VS3FVUQH

      Verwijderen
  19. Of dit: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=EK3G6E0L

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik ken het boek niet, maar ben er stiekem wel benieuwd naar. Ook al hoef ik verder niet af te vallen, maar lezen over (on)gezond voedsel vind ik altijd heel erg interessant. Ik begrijp eruit dat melk als ongezond wordt bestempeld. Mooi! Ik vind het namelijk soms best frustrerend dat mensen altijd maar denken dat je melk nodig hebt in je voedingspatroon. Zuivelproducten kan je juist beter altijd vermijden en voor betere alternatieven gaan. Er is hier al zoveel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar het is bijna bij niemand bekend. Heel jammer vind ik dat.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Heb al heel mijn leven pogingen gedaan om gewicht te verliezen zonder in feite honger te hebben of bepaalde voedingsmiddelen te missen. Ben sinds maart 2012 22kg afgevallen (van 110kg naar 88kg) en voel me net 18 jaar (terwijl ik er 40 ben). En het enige wat ik doe is het boek voor 85% toepassen. Kort samengevat: Eet zeer gevarieerd, massa's verschillende groenten, fruit of noten als tussendoortje. Beperk avondeten, zorg voor max. 1 koolhydraat-rijke maaltijd per dag ipv 3 keer, en doe regelmatig aan sport.
    Zeer vreemd dat dit boek nu wordt aangevallen. Er staat nergens in het boek in dat je brood volledig moet laten! Er staat wel zeer goed uitgelegd wat suiker, vet, proteïnen, .. in feite doen. En dit in mensentaal. Een aanrader

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe krèk hetzelfde! Slechts 1x per dag koolhydraten en voel me véél beter. Ik ben al 12 kilo afgevallen sedert 28 juni van dit jaar.

      Verwijderen
  22. Ik ben in 7 maanden ruim 15 kg afgevallen door de eetwijze van Yvonne Lemmers te volgen, dus 1x per dag koolhydraten-uurtje en de rest van de dag geen koolhydraten. Na 2 jaar zit er nog niets extra aan gewicht bij. Je kunt hier zo gevarieerd mee eten, groente, fruit van alles. In de vakantie komen er wat kilo's bij, als ik me dan weer een poosje aan de eetwijze houd, is het teveel er snel weer af. Ik las laatst ook iets interessants: overgewicht kwam niet voor bij indianen totdat ze muffins en brood gingen eten. Alle aandacht is gericht op vet vermijden, nog nooit zijn er zoveel (te) dikke mensen geweest. Zou het soms iets met elkaar te maken hebben? Ook heb ik gelezen dat de Nederlandse schijf van 5 gebaseerd is op de Amerikaanse voedsel driehoek, en deze is bedacht door het ministerie van landbouw! Dat zegt toch wel iets! In Nederland moet je 3x per dag een glas melk drinken als kind, anders word je niet groot en sterk. Nergens anders ter wereld wordt er zoveel zuivel gebruikt. Zou het iets met het aantal zuivelbedrijven te maken hebben? Er zijn gewoon veel te veel grote economische belangen in het spel en iedereen die daar wat in zit te prikken zal veel commentaar krijgen. Ik vind zelf sommige zaken in dit boek veel te extreem, maar het is goed dat consumenten eens wakker geschut worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tonia,
      ik ken die eetwijze van Yvonne Lemmers (nog) niet maar ik vermoed dat je daar dan weer wél veel eiwitten at?

      Verwijderen
  23. Ik heb het boek ook gelezen en ben het helemaal met je eens. Het heeft mij bewust gemaakt van mijn eetpatroon. Met een paar wijzigingen kom je al heel ver!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik heb het boek ook gelezen en er ook over geblogd (http://vitaminef3.wordpress.com/2012/07/28/review-de-voedselzandloper/) en ik volg ook de reacties dus met grote interesse. Ik ben al heel lang bezig met voeding en gezondheid en sommige concepten in zijn boek had ik ook al wel uitgevogeld: dat je zeker zo veel graan niet nodig hebt als klassiek voorgesteld wordt; toch zeker niet als je niet heel actief bent bijvoorbeeld...
    Het pragmatisch toepassen lijkt de beste aanbeveling. Ik vind trouwens dat hij in zijn boek veel resoluter is dan in de interviews die hij daarna gegeven heeft. In zijn boek schrijft hij op een gegeven moment dat je best helemaal geen brood eet, zelfs niet volkoren. Terwijl hij in interview meer en meer zegt dat je gewoon niet te veel brood mag eten. Toch wel een verschil; hij lijkt veel genuanceerder te zijn geworden. Mogelijk is hij in zijn boek drastischer om de discussie extra aan te zwengelen?

    Ik vind het in ieder geval super interessant allemaal en ben benieuwd hoe de richtlijnen van de voedseldriehoek de komende jaren nog gaan evolueren!

    Vroeger werd steevast de norm 9-11% van je energie mag maar uit eiwitten komen; onlangs publiceerde Nice dan weer dit artikel : http://www.nice-info.be/BENL/site/nutrinews-detail.aspx?vPK=994&k=450

    en dan weten dat Verburgh eiwitten dan weer met de grond gelijk maakt....?

    Als studente voedings- en dieetkunde is het mij nu al duidelijk dat ik nooit ga stoppen met bijstuderen (wat ik geweldig vind ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Nog een mooie aanvulling aan het voedselzandloperdebat: het duurzame aspect http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120911_00292356

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik sluit me aan bij jouw genuanceerde interpretatie van het boek.
    Zelf probeer ik ook af te vallen door gezonder te eten maar mijn resultaten zijn minder spectaculair (5kg in 4 maand). Ik probeer zoveel mogelijk vet en suikers te vermijden, ook al omdat ik sinds mijn tweede keizersnede erg gevoelige darmen heb en dat lijkt alvast te helpen.
    Ik heb nog nooit havermout gegeten. Welke havermout raad je aan ? Hoe maak je dat ? In warme melk ? Ik lust geen melk.
    Alvast bedankt!

    En succes bij het opstellen van je boek! Ik kijk er naar uit.

    Alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hierbij: http://photo-copy-ann.blogspot.be/2012/07/dag-11-havermoutpap-in-al-zijn.html

      Verwijderen
    2. SIMPEL:
      koop een pak havermout (niet die hele fijne in ontbijtpakken - probeer verschillende uit) en gooi dat in een grote kom. Voeg daar aan toe: gedroogde appelstukjes (en/of ander gedroogd fruit), kokosschaafsel, noten (walnoot,amandel, hazelnoot), rozijnen, gedroogde cranberry, kortom: alles wat je lekker vindt en bewaar dit in een voorraadbus. 's Ochtends wat van in een kom doen en heet water (of melk of sojamelk) overheen schenken tot je havemout mengsel net onder staat. Doorroeren en vijf minuten wachten: klaar. Je kunt dan eventueel nog vers fruit toevoegen (banaan, appel, bosbessen, ...) om het helemaal af te maken. Je kunt zo door verschillende ingredienten toe te voegen steeds weer een ander ontbijt hebben! Ideaal gezond en je 'loopt' er de hele ochtend op.

      Verwijderen
  27. Ik wil de dokter niet absoluut verdedigen, daarvoor ben ik te weinig op de hoogte van deze wetenschap. Maar als je 'magna cum laude' als arst afstudeert, ben je toch niet echt dom, zou ik zo denken.
    Daarenboven heb ik me de laatste dagen ook afgevraagd waar al die heisa vandaan komt. Nu reageert ook de univ, nu het boek aan zijn zoveelste druk toe is?! Dat had dan toch ook vroeger gekund?
    Waarschijnlijk heeft Verburgh inderdaad tegen een paar zere schenen gestampt.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik sluit mij ook aan bij jouw stelling Ann! Ik heb ook veel bijgeleerd met dit boek, varieer mijn voeding. Ik eet ook nog volkoren pasta, bruin brood, enz... En ik tracht zoveel mogelijk het minder gezonde eten te verminderen. Havermoutpap vind ik wel een prachtige aanwinst in mijn eetpatroon 's morgens. Ik zou zeker aan iedereen aanraden om dit boek te lezen. Groetjes Ann en bedankt voor jouw fantastische blog! Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Sinds ik ongeveer eet zoals aangeraden in de voedselloper ben ik voor het eerst sinds lange tijd vreetbuivrij.
    Ben hier erg tevreden over.
    Ik heb geen overdreven zin meer in chocolade of andere suiker.
    Wat ik vooral ook verassend vind dat andere dieetboeken niet zoveel kritiek krijgen, oa Hilde Demurrie raadt ook aan melk en brood en andere te schrappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ik heb het boek nog niet gelezen. En alle reacties die hier staan ook niet (te weinig tijd) maar het valt wel op dat er hoe langer hoe meer reacties komen van de voedingsindustrie... Niet alleen op dit boek.
    Maar hoe kan het ook anders he. Die voedingsdriehoek bijvoorbeeld zegt wat je allemaal moet eten op een dag, dan zijn er nog dieetjes hier, dieetjes daar, zoveel groenten, zoveel fruit, vooral veel melkproducten voor de botten (dikke zever volgens de handchirurg van manlief), liefst tonnen suiker en noem maar op.
    Hoe kan het nu dat al die voorgeschreven "regeltjes" goed zijn voor iedereen? Het is vooral zoeken wat goed is voor je eigen lichaam. Dat fruit goed is voor de ene wil niet zeggen dat het goed is voor een ander en ga zo maar door.

    Ik werk in een kinderdagverblijf en veel kinderen blijken vaker ziek door het gebruik van melkproducten, vlees en suikers... Zij staan onder begeleiding van een kinderarts en volgen een aangepast dieet. MET resultaat! Wij proberen hier thuis ook wel op te letten wat er binnen komt maar het kan nog beter.

    Het moet eens tijd worden dat de mensen niet alles zomaar aannemen. Zeker niet wat voeding betreft want dat maakt ons net ziek of gezond!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Ik ben het helemaal met je eens. Tot in de puntjes. Het zijn idd altijd degenen die de kern raken die er ook weer hard uit verstoten worden.Voor het Nederlandse programma 'De Keuringsdienst van Waarde' is ooit onderzocht of er ijzerraspsel bij de cornflakes zat. En jawel, hoor. Gewoon, geraspte spijkers en er dan bij vermelden dat het product ijzer bevat!!! Er zouden tweedekamervragen over gesteld moeten worden. Het is misleiding en misschien nadelig voor de gezondheid. Maar nee. Niet Kellogs werd bij de spreekwoordelijke ballen gevat. De onderzoeker die dit had ontdekt en die dit aan het programma zou uitleggen werd bedreigd en trok zich terug. Gelukkig was een andere onderzoeker bereid dit alsnog aan te tonen voor de camera - zij het voorzichtig. Ik wil maar zeggen. De voedingsindustrie is een machtig orgaan. En zoals je terecht opmerkt, het overgrote deel van de "onafhankelijke" wetenschappelijke onderzoeken wordt door hen betaald. Direct, of via een omweg. Hele studies bestaan dankzij donaties van de voedingsindustrie. Politici zitten op hun plek in de politieke molen dankzij groot-industriëlen. Dus, Verburgh mag zijn borst nat maken. Ze zullen alles doen om hem te verguizen tot niemand hem meer serieus neemt. Keep your head up, zou ik willen zeggen. En Verburgh heeft misschien wel een aantal kleine missers gemaakt in het boek door dingen te claimen hier en daar die niet volledig onderbouwd kunnen worden. Maar in grote lijnen wordt zijn betoog gestaafd door werkelijk onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en zou iedereen die zijn leefstijl wil verbeteren kennis moeten nemen van zijn kennis en betoog.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Oh, en nog even dit. De WHO (World Health Organisation) heeft Nederland al op de vingers getikt voor de schijf van vijf. Of voedselpiramide, zo je wil. Het bevat VEEL te veel koolhydraten en het schrijft te weinig vet, groenten, zaden en noten voor. Niet alleen Verburgh zit op het goede pad. Al zal de industrie dit pad niet op gaan. Voor verse groenten is immers weinig industrie nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Ik vond het een zeer leeswaardig boek en ben bezig er de voornaamste principes uit over te nemen. Niet om tot op de letter toe te passen maar wel het belangrijkste. Ik hoef geen kilo's kwijt maar merk al wel dat ik me lichamelijk (en daardoor ook geestelijk) fitter voel. Ik kwam niet aan van koolhydraten maar eet die nu drastisch minder bijvoorbeeld. Ook minder brood (vervangen door een salade tussen de middag met wat vis of noten) vind ik een verrijking. Kortom: gebruik, zoals met alles, je gezonde verstand en zie het boek als een GOEDE RICHTLIJN en niet als een BIJBEL (want uit bijbels ontstaat de grootste ellende ...)

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Ik heb de discussie op dit forum gelezen en het debat op Reyers laat bekeken. Ik wou graag nog iets toevoegen over het volhouden van deze voedingsrichtlijnen en gelukkig voelen.

    Ik dacht vroeger (enkele jaren geleden) dat ik nooit zonder kaas, suiker en rijst/brood zou kunnen, en ik moet zeggen dat ik eigenlijk bijna ben vergeten hoe ik van die 'verslavingen' afgeraakt ben. Het is ongelooflijk hoe snel uw lichaam zich kan aanpassen aan nieuwe voedingsgewoonten. Het probleem is eerder je omgeving, en dat op allerlei gelegenheden (recepties, lunchmeeting, restaurant, familiefeest) er geen alternatieven aangeboden worden waardoor je bijna noodgedwongen brood etc... eet om voldoende energie binnen te krijgen. Echter hoe meer mensen deze voedingsrichtlijnen gaan volgen, hoe meer gezonde alternatieven er beschikbaar zullen zijn (kijk maar naar de groene thee die je momenteel al overal kan krijgen). Ik kijk er echt naar uit!

    Wat ik spijtig vind, is dat mensen denken dat ze gelukkiger zijn als ze kunnen eten wat ze (nu!) graag eten. Ik zou zeggen, probeer eens de gezonde levenswijze, zorg wel dat je voldoende eet en ervaar hoe gelukkig, energiek en licht je je dan voelt en vooral hoe lekker je dat gezonde eten vindt. Beslis daarna of kaas, brood of een taartje je echt gelukkig maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Het is ook hier weer grappig hoeveel mensen er commentaar geven op 'van horen zeggen' en duidelijk het boek NIET hebben gelezen. Achja...

    Dit boek gaat helemaal niet over het Kris Verburgh dieet. Ook die uitspraken van je mag dit NIET en dat NIET... Er wordt aangeraden om zoveel mogelijk te vervangen en hierbij wordt dan een verklaring gegeven waarom.

    Enfin, leuke blogpost hier. De negatieve reacties op dit boek zijn inderdaad verdacht. Waarom wordt juist dit boek zo hard neergehaald? Als je het leest zal je het waarschijnlijk wel begrijpen dat er enkele in hun gat gebeten zijn.

    Dus leven en laten leven... ik raad het aan iedereen aan als interessante lectuur en voor de rest doet iedereen wat hij wil. Ik ben aan het overschakelen/vervangen waar mogelijk en met succes! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Goed verhaal, leuk te lezen, bevestigend wat ik zelf ook denk. Je moet oppikken wat je nodig hebt, niet meer dan dat. Iets heel anders:
    Laatst las ik het sixpack dieet van Men's Health, op de extreem grote hoeveelheid eiwitten na (voor spieropbouw) lijkt dit boek heel erg op de voedselzandloper. Volgens mij zijn we met zijn allen op het juiste spoor en worden we langzamerhand wijzer en gezonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. misschien kunnen we met z'n allen stoppen met eten,zoveel gezever en zoveel mensen die honger lijden. Mensen die van een minimum (of zelfs zonder) moeten leven zullen deze problemen waarschijnlijk niet hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Hello thеrе! Do you know if thеу make аnу plugins
    to ρrotect against hackегs? I'm kinda paranoid about losing everything I've
    worked hard on. Any tipѕ?

    Ϻy webpage :: iphone Repair
    Also visit my weblog :: iphone repair pj

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Geachte aanvrager,

    Heeft u een lening nodig? zal een lening van € 5000 tot 50 miljoen euro tegen 3% in een looptijd van 1 jaar bieden tot 30 jaar

    Ons te informeren als geïnteresseerd om ons te contacteren via e-mail: carrontim92@postino.net

    beheer

    lening bieden

    BeantwoordenVerwijderen