dinsdag 2 oktober 2012

Megalekkere pasta met kastanjechampignons en dragon

Ik ben weer volop bezig aan een shoot voor VTMKoken (joepie) en dan gebeurt het wel eens dat er wat overschot is. Het rare is dat ik tijdens het fotograferen en koken van al dat heerlijke eten ik nooit honger heb. Soms eet ik zelfs helemaal niet, zo geconcentreerd ben ik dan bezig. Niet gezond natuurlijk, maar ja, ik besef het soms veel te laat.

Fin, ik had dus nog wat kastanjechampignons over, beetje lightroom en champignonbouillon. En een heerlijke pasta was geboren! Kom we beginnen er aan want ik heb nog een hoop gerechtjes te verzinnen vandaag.


wild mushroom pasta with taragon


Wat heb je nodig voor 4?

2 el olijfolie
2 teentjes look
1 bakje kastanjechampigons (of gemengde boschampignons - geen gewone witte!!!)
10 cl champignonbouillon* of witte wijn of sap van geweekte boschampigons**
20 cl lightroom
1 el verse dragon
peper en zout
pasta

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op het pak.

Borstel de champigons schoon en snij in plakken. Hak de look fijn en doe samen met de olijfolie in een anti-aanbakpan. Laat 1 minuutje bakken en doe er de champignons bij. Zet het vuur nog niet meteen lager want dan worden de champignons te vochtig. Bak 3 minuutjes terwijl je constant roert.

Blus met de bouillon of wijn en laat wat inkoken. Doe er de dragon bij en ook de room. Laat wat inkoken. Kruid met peper en zout.

Giet de pasta af en doe er de saus over.

Echt zalig lekker!


Smakelijk!


Ann


*Als je het recept voor de bouillon wil, geef maar een gilletje.
**Als je gedroogde champignons gebruikt (25 g is voldoende), laat ze dan 1 kwartiertje weken in heet water. Haal de champignons uit het water en giet het water door een koffiefilter om al het zand uit het weekvocht te halen. Snij de champignons in stukjes en bak zoals de kastanjechampigons. Gebruik het weekvocht als bouillon.


Champignonbouillon

1 bakje kastanjechampigons (schoongemaakt + in 4 gesneden)
25 g gedroogde boschampignons
3 wortelen geschild en grof gesneden
3 stengels selder grof gesneden
1 grote ui in 2 gesneden
2 laurierblaadjes
2-3 tl gedroogde tijm
3 stengels verse dragon (max 10 cm lang)
best veel zout
zwarte peper

Doe alles (behalve de dragon) in een grote pot en doe er 2,5 liter water bij. Breng aan de kook en laat minstens 30 minuutjes trekken. Doe er 10 minuutjes voor het einde de dragon bij.

Schep er alle groenten uit en filter de bouillon door een koffiefilter.

Ideaal als basis voor een heldere champignonsoep, bij champignonrisotto en sauzen.

8 opmerkingen:

  1. Mmm, lekker ! (zeg, eet jij weer pasta ?)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. *Gil* voor het recept van de bouillon ;°)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor het recept van de bouillon.

    Ik heb je recept getest, wel met witte wijn ipv bouillon. Da's voor een doordeweekse avond na het werk teveel werk.
    Ik vond het niet slecht, maar mijn champions waren niet geweldig. Ik denk dat er tijdens het bakken teveel vocht uitkwam waardoor ze gekookt zijn ipv gebakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's de klassieke fout. Je moet de champigons eerst op een hoog vuur bakken en pas na 3-4 minuutjes lager zetten. Dan zijn ze veel smaakvoller.

      Verwijderen