woensdag 31 oktober 2012

Pompoensoep met... appel.

Ik heb deze soep voor het eerst gemaakt voor VTM Koken, en ik heb ze ondertussen al 3x gemaakt. Geen beter bewijs dat ik ze lekker vind. Veel werk is er niet aan, behalve dan het schillen van de pompoen. En dat blijf ik een gevaarlijk werkje vinden. Meestal snij ik ze eerst in repen, leg leg de plakjes dan op hun zij en snij van boven naar onder de schil eraf. En hopelijk heb je aan het eind van je soep nog al je vingers. Kom we beginnen eraan!

Bij relatief zachte pompoenen moet je ze niet schillen, maar deze was extreem hard en zelfs moeilijk om in stukken te krijgen. Dit was nog een restant voor de vtm fotoshoot en eerst laten rijpen was geen optie. :)

pompoenappelsoep


Wat heb je nodig?

650g pompoenvlees
2 sjalotten
2 teentjes look
2 steeltjes witte selder
2 rode appelen of 3 kleintjes
100 ml noilly prat of droge witte wijn
1 groentenbouillonblokje
½ tl kaneel
½ tl gemberpoeder
¼ tl muskaatnoot
peper en zout
2 el olijfolie
room (optioneel)
peper en zout


Hak de sjalotten, look en selder redelijk fijn. Snij het pompoenvlees in blokjes van 2 cm. Snij de appelen in vier en haal er het klokhuis uit. Schillen hoeft niet.

Doe de olijfolie in een hoge kookpot en fruit er de look, sjalot en selder in gedurende 2-3 minuutjes op een niet al te hoog vuur. Doe er de appelen en de pompoen bij en laat 3 minuutjes rustig meegaren.

Giet er de witte wijn of vermouth bij en laat 1 minuutje koken. Doe er de specerijen bij en giet er na 1 minuut anderhalve liter water bij. Nu mag ook het bouillonblokje bij de soep. Laat 25 minuutjes rustig koken tot alle groenten zacht zijn.

Mix de soep in een blender en doe terug in de kookpot. Kruid eventueel bij met peper en zout. Serveer met een toefje room en werk af met een blaadje peterselie of koriander.



Smakelijk!


Ann

10 opmerkingen:

  1. na een stuk van mijn duim te hebben gesneden kreeg ik de tip op kleine pompoentjes te kopen, effe goed wassen en in stukjes de pot in ... de schil kook je gewoon mee en mix je kapot. Niets meer van te merken en de smaak blijft hetzelfde. Blijft dat je ze in stukken moet snijden, of zagen ;-) ... Daarvoor kreeg ik net de tip om ze even in een schaaltje water in de over te zetten tot ze iets zachter zijn ... Alles voor het behoud van mijn vingers :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik schil een pompoen gewoon met een dunschiller.
    Dat gaat perfect, je moet alleen een paar keer over hetzelfde plekje gaan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik schil pompoenen nooit, met schil en al erin, mixt evengoed mee en ge proeft het verschil niet (vind ik toch).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo van die rondere oranje pompoentjes schil ik ook niet, maar Butternuts wel. Die hun schil is taaier maar gaat er wel makkelijk af met een dunschiller!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmmm, hier zijn we ook fan van pompoensoep. En ja, ik ga de schil ook te lijf met een dunschiller. Gewoon een pompoen in 4 gelijke stukken verdelen met een groot chefmes, ieder kwart in halve maantjes van 2 cm breed snijden en dan met een dunschiller erover. Een fluitje van een cent en alle vingers blijven heel!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Waarom eigelijk in de blender en niet gewoon mixen? Afwasgewijs denk ik dan.... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mixen met een blender of mixen met een mixer is een gigantisch verschil. Je soep is veel fluweliger met het eerste.

      Verwijderen
  7. hoezo? Gebruik jij geen bazooka dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Fantastisch lekker! Ik verving de gember en kaneel door Ras el hanout. Jammie!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb je soep vanmiddag gemaakt, heel erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen