Over de nieuwe hype rond "De voedselzandloper" is het laatste woord nog niet gezegd. Ook hier niet. Ik heb mij zaterdag het boek van Kris Verburgh aangeschaft en heb het meteen in één ruk uitgelezen.
En da's meteen al een goed teken, want het is echt heel vlot geschreven... op een paar technische bladzijdes na. Het is geschreven vanuit een schijnbaar wetenschappelijk oogpunt, en da's prima, maar het is meteen ook zijn grootste zwakte.
Stellingen aantonen is één ding, maar je moet ze ook kunnen omzetten naar de praktijk. Met lekkere recepten bijvoorbeeld. Want je kan nu niet beweren dat de recepten achteraan ergens op lijken. En dat is dan nog vriendelijk uitgedrukt. Hoe goed wetenschappelijk onderbouwd een dieet ook is, zonder een praktische uitwerking kom je nergens. Je mag nooit van je lezers verwachten dat ze zomaar zelf beginnen te experimenteren.
Gelukkig heb ik daar minder moeite mee. Maar daar kom ik later nog eens op terug. Eerst uitleggen wat die voedselzandloper nu eigenlijk is.
Het zijn 2 piramides die in spiegelbeeld tegenover elkaar staan. De bovenste piramide zijn de dingen waarvan je minder of helemaal niet mag eten. De onderste piramide is wat je ter vervanging kan eten.
Bijvoorbeeld snoep kan je vervangen door zwarte chocolade, noten, sojapap of sojayoghurt.
Tot zover is het duidelijk.
Hij houdt er drie basisprincipes op na:
1. Suikers (koolhydraten) zijn niet gezond, ze zijn zelfs zeer ongezond
2. Kijk uit met eiwitten (en eiwitrijke diëten)
3. Vetten zijn gezonder dan gedacht
Mag niet:
Het komt eigenlijk hier op neer: vermijd zoveel mogelijk dierlijke melkproducten (behalve kaas???), frisdranken, (drink)yoghurt en fruitsappen allerhande uit de supermarkt - ook de zogenaamd verse).
Vermijd brood, pasta, rijst en aardappelen.
Eet liefst geen rood vlees (varken, rund, schaap, paard), fastfood en gefrituurd voedsel.
Geen producten met suiker in zoals koeken, gebak, snoep, ijs...
Ook Omega 6-rijke oliën, margarine, boter, vetrijke sauzen, zout en suiker en ook eventueel medicatie.
Mag wel:
Je mag dit allemaal vervangen door water, groene en witte thee, gemberthee, rode wijn, plantaardige melk (zoals soja of rijstmelk), koffie en zelfgeperst fruitsap.
Suikervervangers (genre agavesiroop, ahorn, stevia... maar geen chemisch spul zoals aspartaam), gezonde smaakversterkers, gezonde oliën (zoals olijfolie)
Vette vis en gevogelte, eieren, kaas, tofoe en quorn
Havermoutpap (fungeert als broodvervanger), peulvruchten, paddenstoelen, fruit en groenten.
Hij legt bij elk item aan de hand van wetenschappelijk onderzoek uit waarom je iets wel of niet mag eten. Maar helaas is dit onderzoek vaak uitgevoerd op muizen en wij zijn nog altijd geen muizen. Allez toen ik deze morgen in de spiegel keek zag ik geen muis. :-) (flauw dubbelzinnig grapje, ik weet het, maar anders wordt het hier té serieus).
Bon, ik volg deze jonge arts (de schrijver is echt nog maar 27 jaar) toch voor 80% in zijn verhaal.
Veel vlees eten is niet gezond, zelfs al zeg je dat we al duizenden jaren vlees eten. Da's waar, maar die bizons werden niet gekweekt in stressvolle stallen, kregen geen antibiotica ingespoten en ander fraais wat het daglicht niet mag zien). Diëten op basis van veel proteïnen en veel vlees kunnen gewoon niet gezond zijn, wat ze ook mogen beweren. Oké, je valt er veel en heel snel van af. Da's waar. Maar waarom moeten je nieren en lever in perfecte conditie zijn als je eraan begint? Da's toch op z'n minst raar???? En ik blijf erbij diene BDW ziet er NIET goed uit.
Soit, we wijden af.
Geraffineerde koolhydraten en suikers zijn niet goed. Daar volg ik hem volledig in. We hebben geen nood aan wit brood, witte rijst, koekjes, kleurrijke snoep, frieten en dies meer. Deze dingen moeten een uitzondering zijn en niet de norm.
Maar hij vindt ook (althans dat interpreteer ik toch zo) dat bruine rijst, speltbrood, volgranenpasta's en zo ook niet gezond zijn. Eigenlijk zegt hij er helemaal niets over. En dat vind ik op z'n minst raar. Heel raar eigenlijk.
Dierlijke melkproducten zijn volgens hem ook niet goed. Het is geweten dat melk zorgt voor osteoporose in plaats van het te voorkomen. Als je veel calcium moet innemen doe je dat beter via groene groenten zoals broccoli, spinazie en dergelijke... Volgens de auteur mag je kaas dan weer wel eten. En da's op z'n minst vreemd. Voor mij niet gelaten, ik eet het graag. Maar ik ga toch wat minderen, als je het niet erg vindt.
Hij is een fervente aanhanger van vette vis. Ik ook. Maar alleen maar vette vis? Serieus?
We weten allemaal dat frisdranken, bier, fruitsap uit een pak niet zo gezond zijn. Niets nieuws onder de zon. Voor de mensen die hun wenkbrauw fronsen bij het lezen van fruitsap... je moet eens op het pak zien... daar zitten meer kcal in dan in gewone cola.
Mijn conclusie: ik was sowieso al van plan om minder koolhydraten te eten (zoals brood, aardappelen, ed...). Maar ik ga ze niet volledig laten vallen. Bruine rijst en zo blijf ik eten. Niet dagelijks maar toch heel regelmatig.
Hij pleit voor een ontbijt op basis van havermoutpap (met rijst of sojamelk). Voor veel mensen zal dit al héél moeilijk zijn om vol te houden. Voor mij niet, ik ben dol op het spul.
Rijst en dergelijke kan je vervangen door quinoa en linzen. Voor mij ook niet moeilijk, want ik lust het enorm.
Fin, voor mij is dit dieet (eh sorry, levenswijze) op mijn lijf geschreven. Maar ik vrees dat veel mensen er moeite mee zullen hebben. Zeker de carnivoren en broodvreters onder ons.
En het zal ook alleen maar slagen als hij BETERE recepten in zijn boek verwerkt. Ik ga er hier een aantal posten (er staan er zelfs al een aantal op de blog).
Ow ja, ik was de "originele invalshoek" vergeten. Elk dieet moet zich een beetje onderscheiden van de andere. Dit is dus een dieet om gezond ouder te worden en dus eventueel langer te leven. 't Is een invalshoek als een andere. Maar wat malen de mensen erom? Wie dit boek koopt, wil vermageren. Punt.
Als je er ook nog gezonder van gaat leven, is alleen maar mooi meegenomen. Toch?
Voor rare mensen zoals ik die dol zijn op havermout, linzen, vette vis is dit dieet een godsgeschenk. Voor anderen zal het eerder een geseling zijn. Of toch een zeer zware ommezwaai in hun dieet. Ben benieuwd of ze het gaan volhouden. En al zeker niet met die mottige recepten achteraan. Gelukkig hebben jullie mij. :-)
Op naar de volgende hype!