woensdag 9 november 2011

Donkere dagen worden een pak lichter met deze erwtensoep.

Hier heb ik echt niet naar uitgekeken. Die grijze, donkere dagen waarbij je de hele dag het licht moet laten branden. Dat werkt echt op mijn gemoed. En om al dat leed toch een beetje te verzachten heb ik een heerlijke erwtensoep gemaakt van spliterwten. Die geur alleen al geeft je een warm gevoel vanbinnen. Zalig.

Oh ja, maak alleen gebruik van plakken spek en niet van spekblokjes, want dan is 't miserie om je soep te mixen. Niet doen dus.


split pea soup


Wat heb je nodig?

250 g spliterwten
1 klontje boter
250 g aardappelen
1 ajuin, grofgehakt
1 wit van prei, grofgehakt
1 selderstengel, grofgehakt,
1 laurierblad (groot)
1 takje tijm
3 à 4 plakken gerookt spek (1/2 cm dik)
1 mini blikje doperwtjes
peper en zout
1 runderbouillonblokje


De avond voordien:
Spoel de spliterwten en zet ze een nachtje te weken in ruim water. Kook ze op de dag zelf gedurende 30 minuutjes in hun weekwater. Schep regelmatig het schuim af. Giet ze af.

Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken. Neem een grote soeppot en smelt hierin de boter. Doe er de prei, ajuin, selder, aardappelen, tijm en laurier bij en stoof op een zacht vuurtje gedurende 10 minuutjes. Voeg er de erwtjes bij en overgiet met 3 liter heet water. Doe er het spek bij en het bouillonblokje en laat 1 uurtje koken op een zacht vuurtje.

Vis er het spek uit en leg opzij om af te koelen. Vis er ook de laurier uit en het tijmtakje. Mix de soep met een mixer. Kruid de soep met peper en zout.

Snij het spek in blokjes en doe opnieuw bij de soep. Giet het blikje erwtjes af en doe bij de soep.

Schep de soep in een grote kom, ga zitten en geniet.

3 opmerkingen:

  1. Mmm dat met een hammetje in gekookt of een rookworst erbij is helemaal heerlijk! Ik kijk er al naar uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dit is echte winterkost !!!!
    super lekker !!!!
    genieten !!!!!
    ik had al een eigen recept ... het jouwe ga ik zeker eens proberen
    trouwens leuke blog heb jij ... als ik niet weet wat klaarmaken ... weet ik nu waar iedeetjes te vinden!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik eet dat zooooooooooo graag !
    Maar ik krijg daar altijd buikpijn van :(

    BeantwoordenVerwijderen