dinsdag 14 augustus 2012

Dag 37: Provençaalse mosselen(soep)

Dit is echt zo'n gerecht dat je kan bekijken als een heus mosselgerecht of eerder als een mosselsoep. Wat er ook van zij, je kan er lekker je brood in doppen, en daar doen we het voor! Moeilijk is het niet zenne, maar 't is wel bijzonder geslaagd als je het mij vraagt. Allez, je vraagt het niet aan mij, maar mocht je het dan toch doen... ja 't is heerlijk!

Het aantal mosselen bepaal je beter zelf, wij komen al toe met 1 kilo mosselen voor twee. Anderen kunnen daar nauwelijks hun 'holle tand mee vullen' zoals ze dat hier zo mooi zeggen. Onderstaande hoeveelheden zijn geschikt voor max 3 kilo.


mossel 'soep'


2 el olijfolie
1 ajuin grof gesneden
2 teentjes look fijngesnipperd
1 courgette grof gesneden
1 rode of gele paprika in repen gesneden
1 kleine venkelbol (hou het groene loof apart) grof gesneden
1 rode chilipeper fijngesnipperd (of 1/2 tl cayennepeper)
1 glas droge witte wijn
800 g tomaten in grove stukken gesneden
1 tak rozemarijn
1 tak tijm
1 tak oregano
1 groot laurierblad (of 2 kleintjes)
peper en zout
mosselen (gewassen en schoongemaakt)


Doe de olijfolie in een hoge pot, fruit er de ajuin, look en chili in op een matig vuur. Doe er meteen ook het laurierblaadje bij. Roer af en toe. Na 3 minuutjes mag er de paprika, courgette en venkel bij. Laat rustig sudderen terwijl je regelmatig roert. Giet er na 5 minuten de wijn bij en laat wat inkoken (2-3 minuutjes). Nu mogen er ook de tomaten bij. Kruid met peper, zout en doe er de rozemarijn, oregano en tijm bij. Zet het deksel op de pot en laat 8 minuutjes op een zacht vuur pruttelen.

Nu mogen de mosselen erbij, zet het vuur hoger en doe het deksel opnieuw op de pan. Roer na 4 minuutjes de mosselen om. Zet het deksel opnieuw op de pot en laat verder garen gedurende nog eens 4 minuten. Als alle mosselen open zijn, zijn ze gaar.

Verdeel over de borden, versier met wat takjes venkelloof en smullen maar!


Waar is dat brood?



Smakelijk!

Ann

4 opmerkingen:

  1. Mhmh ziet er superlekker uit! zal ik zeker eens proberen!

    'k was gisteren met mijn echtgenoot nog bezig over het zandloperdieet! Hij vond het ook wat vreemd dat er niet gesproken werd over volkoren! Jammer... vezels zijn broodnodig!

    Later op de dag stond ik aan het broodautomaat, alles op, nog 2* wit.. mhm geen zin in.. Er zat ook een wit, van gisteren 1 euro, (en daar is niets mis mee, staat er dan bij!) Oké dan geef ik mijn 1 euro liever daar aan!
    Ik kwam thuis en het was een lekker BRUIN brood! Tof!!

    Lots of love,
    elinemien.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weet je wat ook super lekker is om bij in het gerecht te stoppen? Enkele stukjes chorizo :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze week ook gemaakt en mmmmh, het was lekker. Daags nadien bij de lunch nog van kunnen eten. Dank je voor het lekker receptje.

    BeantwoordenVerwijderen