dinsdag 28 augustus 2012

Maroffaanse fegetarische balletjes met foete couscous

Jawaffe menfen deef if leffa jong.... ja sorry, 't is moeilijk typen met je mond vol couscous. Maar hohoh... hohoh... dit recept van Marokaanse vegetarische balletjes met zoete couscous ga je niet snel vergeten. Die veggieballetjes zijn een eigen creatie, de couscous is met de hulp van Sarah C. tot stand gekomen, merci Sarah! Daarom komt de foto niet helemaal overeen met het recept. Maar we doen niet moeilijk hé, vandaag. Wat denk je? Zie je het zitten?


morroccan veggie balls


Wat heb je nodig voor 4?

2 blikken kikkererwten van 400 g (of zelf weken en koken)
4-5 sneden bruin droog brood
1 à 2 eieren
2 teentjes look (geperst)
1 à 1 1/2 tl piment d'espélette of chilipoeder
2 tl gemalen koriander
2 tl komijn
1 tl kaneel
3-4 el olijfolie + 2 om te bakken
peper en zout


Laat het brood grondig uitdrogen (desnoods in de oven of leg het een nacht op voorhand uit). Verkruimel volledig.

Giet de kikkererwten af en spoel grondig. Laat uitlekken. Hak de kikkererwten fijn (of stamp ze fijn in een vijzel). Er mogen nog wat brokken inzitten. Doe er de broodkruim bij, de look en de specerijen. Doe er de 3-4 el olijfolie bij en 1 ei. Meng goed. Als het mengsel nog te droog is, mag je er nog een eitje (probeer eerst met een half) bij doen. Kruid met peper en zout. Rol er balletjes van met een doorsnede van ongeveer 3 cm. Zet een half uurtje in de koelkast zodat ze kunnen opstijven. Bak ze in een anti-kleefpan met wat olijfolie tot ze bruin zien.


De zoete couscous

200 g couscous
2 sinaasappels
6-8 dadels
4-5 el pijnboompitten
1 tl oranjebloesemwater
3 el fijngehakte munt


Kook de couscous volgens de aanwijzingen op het pak in gezouten water. Laat uitlekken en doe in een grote kom. Giet er wat olijfolie bij en prak los met een vork.

Rooster de pijnboompitten in een droog pannetje tot ze beginnen te bruinen. Haal van het vuur en laat afkoelen. Dit mag bij de couscous.

Schil en snij de sinaasappelen à vif zoals hier beschreven. Doe dit boven de kom met de couscous. Ook het oranjebloesemwater mag erbij.

Ontpit de dadels en hak fijn. Roer samen de de munt onder de couscous.

Serveer de couscous met de balletjes en wat tzatziki.

Ik heb hiervoor yoghurt van geitenmelk gebruikt, 4 el grof geraspte en uitgelekte komkommer, 1 teentje look geperst, peper en zout en 2 el verse tijm.


Smakelijk!!!


Ann



7 opmerkingen:

  1. daar heb ik nu goesting in zeg, en het is half9 's morgens...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yoghurt van geitenmelk? Maak je die dan zelf of kan je dat toch kopen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hihi ^^

    *voelt zich speciaal*

    Die balletjes moeten we hier eens proberen. De eerste keer kennis gemaakt met kikkererwten bij het maken van wortelburgers en dat viel zeer in de smaak. (Hoewel ik vind dat kikkererwten een beetje ruiken naar hondeneten. :p )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moet ze dan eens zelf weken en koken, ruikt nog viezer!

      Verwijderen
  4. Bedankt voor dit receptje. Het ziet er heerlijk uit. Wij zijn hier thuis allemaal gek op kikkererwten, dus dit kan niet anders dan een nieuwe hit worden!

    BeantwoordenVerwijderen