Nu denken jullie vast die Photo-copy slaat door. She's lost it. Awel, misschien wel, maar toch niet met deze post. Want zelf boter maken is zo belachelijk eenvoudig. Maar echt ridicuul eenvoudig, je houdt het niet voor mogelijk. Dus vanaf vandaag maken we dus zelf ons boter. Neh!
Ik was trouwens gevraagd om deze maand een post te maken over zuivel. En ik heb het nogal letterlijk genomen.
Allez, 't ziet er toch als echte boter uit hé. Geef toe. En je moet ook niet denken dat je daar uren mee bezig bent hé. Ah neen. Op 8-10 minuutjes heb je al boter. Echt.
En wat hebben we daarvoor nodig?
1 liter room (40%)
fleur de sel (optioneel)
1 elektrische klopper of Kenwood
zeef + kaasdoek
Zorg eerst en vooral dat de kom waarin je de boter gaat maken heel zuiver is. Giet er dan de room in en klop totdat je slagroom iets te stijf wordt.
Blijf kloppen en plots ga je merken dat er een gele massa zich afscheidt van een witte vloeistof (eigenlijk is het overheerlijke karnemelk). Van zodra je dat punt bereikt hebt mag je stoppen met kloppen.
Neem een andere kom en zet daarop je zeef en leg er een natgemaakte kaasdoek in. Neem de boter-karnemelk massa en giet in het kaasdoek. Breng de uiteinden van het kaasdoek tezamen en wring tot alle karnemelk uit de boter is. Je kan de karnemelk gebruiken voor pancakes, tatjespap... gooi het dus zeker niet weg!
Zet een kom op je werkblad met daarin heel koud water. Koel ook je handen eventjes af onder koud water. Neem de klomp boter en doe ze in het koude water en kneed. Je zal zien dat het water troebel wordt. Ververs het water en herhaal tot het water helder blijft. Deze handeling zorgt ervoor dat je boter niet snel zal zuur worden.
Haal nu de boter uit het water, wring ze desnoods nog een keertje uit met de kaasdoek en doe ze in een kommetje of potje. En nu mag je zelf kiezen wat je ermee aanvangt. Je kan ze kruiden met fleur de sel, je kan er een kruidenboter van maken met verse kruiden zoals tijm, peterselie, salie... je ziet maar.
Serieus, 't liep als ehm... gesmeerd. ;-)
schitterende foto's !
BeantwoordenVerwijderenEn idd het is poepsimpel, als kind vochten wij om aan dat manuele kloppertje te draaien om die room om te toveren tot boter :-)
Mijn moeder toonde ons dat vroeger al schuddend met een glazen bokaal en plots was er .... boter!
BeantwoordenVerwijderenPlatte kaas maak ik hier soms ook zelf met volle melk, karnemelk en een scheutje azijn. De kinderen vinden dat heerlijk!
Oh octopoes, zelf plattekaas maken. Dat wil ik ook kunnen! ;-)
BeantwoordenVerwijderenhm... dit wil ik ook wel eens proberen...
BeantwoordenVerwijderenZottekes!
BeantwoordenVerwijderenhet klinkt alsof je daarna niets anders meer zou willen. Dat wil ik zeker eens gaan maken en proeven!
BeantwoordenVerwijderenWaar haal je zo een kaasdoek?
BeantwoordenVerwijderenIk heb dat in dundelais gevonden. Je moet eens kijken bij baktoebehoren of waar de ingrediënten voor confituur staan.
BeantwoordenVerwijderenLooks flavorful and delicious my friend!
BeantwoordenVerwijderenDie voorlaatste foto met dat kaasdoen ik geweldig. Enne die plattekaas wil ik ook wel eens proberen.
BeantwoordenVerwijderenStaat volgende week op mijn planning. ;-)
BeantwoordenVerwijderenIs dat zo simpel? Ik wil het ook wel proberen, zo een lekker ekruidenboter maken mmm!
BeantwoordenVerwijderenEn de plattekaas, dat klinkt ook goed!
Hoe? Ik peis precies nog altijd dat je doorslaat :) Ik ben dan ook een hele luie taart. Maar manneken, wat een schoon foto's!
BeantwoordenVerwijderenEcht he, elke keer als jij zo iets zot maakt, denk ik: dat moet ik ook eens doen. De lijst is ondertussen eindeloos :).
BeantwoordenVerwijderenhet ziet er (zoals steeds) weer geweldig uit maarrr, smaakt dat ook als boter???
BeantwoordenVerwijderenEn yess, een nieuw listig en lustig lijstje van Janina!!! Da's altijd lachen!
Ja hoor, ik heb ze zelfs gebruikt om te bakken. Je proeft eigenlijk geen verschil met gekochte echte boter en da's eigenlijk wel een beetje jammer.
BeantwoordenVerwijderenMor allee, fantastisch!
BeantwoordenVerwijderenWat ne curieuze mens zich nu afvraagt... Hoeveel boter houdt ge over van ne liter room?
Ik denk toch zo'n 350 à 400 g ongeveer. Heb het eigenlijk niet gewogen. Niet aan gedacht feitelijk.
BeantwoordenVerwijderenDe eeuwige waarschuwing van mijn moeder toen ik slagmroom maakte. Niet te lang he, anders is 't boter!
BeantwoordenVerwijderen