zaterdag 7 mei 2011

Het 'iets light met aardbeien' taartje voor Elza D.

Mja, hoe moet ik hier nu aan beginnen? Ik kan alvast zeggen dat het heel lekker was. Echt. Subliem, volgens mijn schoonmoeder. Maar 't was wel niet wat ik in mijn hoofd had. Helemaal niet. Alles is zowat mislukt wat kon mislukken, maar we hebben het toch maar recht getrokken. Ik geef het recept mee, je weet nooit dat het bij jullie WEL lukt. Allez, 't is te zeggen, het oorspronkelijk recept hé (kwam uit een Engels tijdschriftje 'Baking'). Het nieuwbakken recept van mezelf is een beetje omslachtig, maar wel hmmmmmmmmm.


taartje


Voor de taartbodem:

200 g koude boter in blokjes gesneden
200 g bloem
175 g amandelpoeder
175 g suiker
1 eierdooier

Vulling:

3 dl room
1 eetlepel bloemsuiker
Zeste* van 1 citroen
zeste* van 1 limoen
2 eetlepels citroensap

Decoratie:

1 bakje aardbeien (1/2 kilo)
2 flinke eetlepels aardbeienconfituur zonder brokjes
2 eetlepels water

* zeste: geraspte schil

Doe alle ingrediënten (behalve de eierdooier) in een keukenrobot en pulseer tot je substantie bekomt die op broodkruim lijkt. Voeg er nu de eierdooier aan toe en laat de machine draaien tot je een zacht deeg bekomt.

Neem nu een lage taartvorm (met een losse bodem) en duw er het deeg in tot de hele vorm bedekt is met ongeveer een 1/2 cm deeg. Zorg dat het deeg wat boven de randen uitsteekt. Zet het deeg met de vorm een twintigtal minuutjes in de diepvriezer.

Als het deeg opgesteven is, mag je er bakpapier inleggen en daarop bakbonen gieten. Bak de bodem gedurende 20 minuutjes in een voorverwarmde oven van 190°. Haal de bodem uit de oven en verwijder het bakpapier en de bakbonen.

Hier ging het bij mij al gruwelijk verkeerd. Het deeg bleef aan het papier plakken, dus moest ik alles een beetje terug duwen. En dat was héét!

Zet de bodem terug in de oven en laat nog 10 minuutjes bakken totdat het een koekjeskleur heeft. Laat volledig afkoelen. Haal de bodem voorzichtig uit de vorm.

Hier ging het bij mij ook verkeerd, de bodem viel letterlijk in duigen.

Maar kom, we volharden in de boosheid. Klop de room op samen met de bloemsuiker. Als het slagroom goed stijf is, mag je er de zestes en het citroensap bijdoen. Zet ondertussen ook een steelpannetje op het vuur met daarin de confituur en de eetlepels water. Laat een 30-tal seconden opkoken terwijl je goed roert. Haal van het vuur.

Vul de taartbodem met de slagroom en versier met schijfjes aardbei. Neem een borsteltje en bestrijk de aardbeien met de verdunde confituur. That's it. Allez, zo moest het toch. De realiteit was effe anders, maar achteraf bekeken... ik denk niet dat die taart even lekker ging geweest zijn.

Hoe heb ik het opgelost?

Ik heb de gebroken bodem verkruimeld. In een patisseriering heb ik dan een lepel kruimels gedaan en die met de stamper van een vijzel goed aangestampt. Daarop heb ik de room gedaan en de ring verwijderd. Daarna mochten de aardbeien erop en de verdunde confituur. Het resultaat mocht er best wezen vond ik.

Je kan het ook in een schaal doen: eerst een laag kruimels, goed aanstampen met een lepel, dan een laag room en dan de aardbeitjes. Da's ook een mogelijkheid. Was goed meegevallen eigenlijk.

Elza D was toch content, denk ik. En mijn schoonfamilie ook, dat weet ik zeker.


Oh ja, en light was 't ook niet echt. ;-)

3 opmerkingen:

  1. Als er geen opstaande randen zijn gebruik ik nooit bakbonen, dat komt niet omhoog gelijk bladerdeeg hé.

    Ik heb een soortgelijke taart gemaakt met ricotta, ook keilekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Awel, ik dacht dat ook. Trouwens brokkeldeeg of zanddeeg komt nooit echt omhoog. Maar ja, 't stond zo in 't boekske.

    BeantwoordenVerwijderen