donderdag 3 februari 2011

Als je ooit eens een dagje tijd hebt...

Dan moet je murgh makhani maken. Of verkeerdelijk Butter Chicken genaamd, want er komt geen boter aan te pas. Als je echt eens wil scoren bij je gasten, dan moet je dit maken. Toegegeven, er komen best wat ingrediënten aan te pas, maar het is zeker de moeite waard.



Butter chicken and homemade naan


Ik weet het, geen denderende foto, maar de smaak was omgekeerd evenredig. ;-)


Wat gaat daar allemaal in?

1+2 potjes griekse yoghurt
3 cm gember (geschild en geraspt)
3 teentjes knoflook geperst
1+1 eetlepel garam masala
sap van 1 citroen
2 eetlepels olijfolie
2x1 bosje verse koriander
800 g kipfilets in reepjes gesneden

2 eetlepels ghee (geklaarde boter - eventueel te vervangen door plantaardige olie)
2 grote ajuinen, fijn gesneden
1 eetlepel kurkuma
1 koffielepel fenegriek (optioneel)
1 1/2 koffielepel tomatenpuree
300 g passata
50 g amandelschilfers
20 cl light room

Basmatirijst en naanbrood.


Doe in een grote kom 1 potje griekse yoghurt, het sap van de citroen, de olijfolie, 1 bosje fijngehakte koriander, 1 eetlepel garam masala, de gember en de look. Roer goed zodat alle smaken mooi verdeeld zijn. Doe hierbij nu de kippenreepjes. Roer opnieuw en zorg dat alle kip helemaal bedekt is met de marinade. Doe plastiekfolie over de kom en zet deze gedurende minstens 3 uur in de frigo.


Zet een grillpan op het vuur en grill de kip (normaal gezien raakt niet alle kip in de pan, daarom bak ik het in twee keer) gedurende 6 minuutjes (de kip moet niet helemaal gaar zijn). Zet weg.


Doe de ghee in de pan en laat smelten. Doe er de ajuin bij, samen met de tomatenpuree, de tweede lepel garam masala en de eetlepel kurkuma. Laat al roerend 2 minuutjes bakken. Doe er de passata bij en de amandelschilfers. Laat opnieuw 5 minuutjes koken. Verlaag het vuur zodat de saus kan sudderen, doe er de kip bij, de room en 1 potje Griekse yoghurt. Doe er het laatste bosje fijngehakte koriander bij (maar hou er wat opzij om te serveren). Laat minstens 15 minuutjes trekken. Als het nog te pikant is, roer er dan het laatste potje Griekse yoghurt onder.


Subliem, echt waar.

Maar als ik jullie een tip mag geven: bezoek eens een Indisch of Pakistaans winkeltje. De specerijen kosten daar maar 20 % van wat je normaal moet spenderen in de supermarkt.

7 opmerkingen:

  1. dat ga ik zeker maken!
    Heb je trouwens die thaise tom ka kruidenpasta al gevonden? Zo nee, dan geef ik wel een pakje mee via Elza..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neen, maar 't is niet nodig. Ik ga binnenkort nog een keertje naar Hasselt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ja als je zelf al staat te kwijlen om eraan te beginnen is die foto de dupe hé !
    Maandag ga ik op zoek in London op de Brixton Village market om van die specerijen en andere verrassingen. Yummy !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit zijn precies de smaken en gerechten waar ik zo van houd!! Man ik wou dat ik het zo van het scherm zou kunnen plukken en toe kon tasten...
    *noflike*dag! Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmmm I get hungry every time I look at this. Will have to make a paneer version soon!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Delicious looking butter chicken! I am craving of it now.

    BeantwoordenVerwijderen