woensdag 16 februari 2011

Reggie goes Veggie... Aubergine met mozarella en parmezaan

Ik heb dit vegetarisch gerecht ooit eens gegeten in Italië en sedertdien doet mij dit altijd aan onze tijd daar denken. Probeer het te maken zoals beschreven en voeg niets anders toe. De smaak is helemaal perfect en heeft niets extra's nodig. Wij eten hier meestal een slaatje bij of gewoon wat stokbrood. Ik weet zeker dat je er een lopende neus van krijgt, zo lekker is het.


melanzine alla parmeggiana


Hoe maak je het?


2 teentjes look fijngesnipperd
1 kleine ui fijngesnipperd
olijfolie
3 kleine tot middelgrote aubergines
2 blikken tomatenblokjes (zonder smaakjes)
1 kaneelstokje
1 bosje basilicum
2 bollen mozarella in dunne plakjes gesneden
50 vers geraspte parmezaankaas
peper en zout


Fruit in een steelpannetje de look en de ui in wat olijfolie tot ze glazig zien. Doe er de 2 blikken tomatenblokjes bij en het kaneelstokje. Hak het bosje basilicum fijn en roer het onder de tomatensaus. Kruid met peper en zout en laat 10 minuutjes sudderen.

Zet ondertussen een grillpan op het vuur (met een gewone pan gaat ook, maar dan mis je die rokerige smaak). Snij de aubergine in dunne schijven van maximaal een halve centimeter.
Besprenkel de grillpan met wat olijfolie en bak er de aubergineschijven in (je gaat dit in verschillende keren moeten doen). Als ze zacht zijn, mag je ze eruit halen en de andere schijven bakken. Doe af en toe een beetje olijfolie in de pan en kruid ook de verschillende schijfjes aubergine met peper en zout.


Neem nu een vuurvaste schotel. Doe een soeplepel saus op de boden van de schotel (het kaneelstokje mag je eruit halen). Leg er een laag aubergines op en wat mozarella. Doe er opnieuw een lepel saus over, aubergines... enz. tot alles is opgebruikt. Ik had 4 lagen in totaal.

Doe de parmezaan over de schotel en bak gedurende 30-35 minuutjes in een voorverwarmde oven op 180°. Als de parmezaan mooi goudkleurig ziet en je ziet de saus bubbelen, is de melanzane klaar.


Je gaat je meteen in Italië wanen, met het zonnetje op je gezicht, een glaasje wijn op tafel... het schone leven quoi.

21 opmerkingen:

  1. inderdaad, ik maak het ook regelmatig en is dna altijd feestje in de buik... =)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. je moet alleen je Italiaans bijspijkeren. Melanzane betekend aubergine ;-)De juiste naam van het gerecht is Melanzane Parmigiane of Parmigiane Melanzane. Maar inderdaad heeeeeeeeerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Altijd lekker dit gerecht! En als je goede ingrediënten gebruikt, heeft het inderdaad niet veel nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ;-) Ik had eerst Melanzane Parmigiane geschreven, maar dan veranderd... ik weet begot niet meer waarom. 't Was laat gisteren. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. de truuk met het kaneelstokje doet het altijd hé ... lekker smaakje !

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leukte titel. Maar ik heb wat schrik om daar kaneel in te doen?! Zal je maar geloven en proberen, want op de foto ziet het er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je proeft niet echt die kaneel, maar het geeft het gerecht wat meer diepte.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dag Photo-copy, wat een leuke blog heb jij. Je profiel lijkt een beetje op het mijne, behalve dat ik geen talent heb voor fotografie, en jij duidelijk wel! Je staat tussen m'n feeds, vanaf vandaag.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Binnen een half uurtje al want we moeten nog naar vrienden. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Omdat ik altijd erg van je blog geniet, heb ik je genomineerd!! Kijk maar op mijn blog!
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  11. LOL op den buiten, en gij uw Nederlands! :) héhé

    Ik maak dat ook soms, keilekker!!
    Ik vind hem wel wat overbelicht uwe foto. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @ Zsazsa, het kan ni altijd perfect zijn zoals ik hé. LOL

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @ madame, jom!betekent betekent betekent betekent betekent ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dit recept gisteren uitgeprobeerd. Had wel wat "barbievragen" zoals: blikken van hoeveel gram? aubergines in de lengte snijden? hoe lang moet je aubergines grillen, want "zacht" is nogal vraag voor mij? Doe je per laag echt 1 laag aubergines of beetje meer (want die zijn zeer fijn geworden na het grillen)? En heeft de saus niet een beetje suiker nodig om de scherpe smaak van de tomaten een beetje te verzachten? Soit, het was redelijk lekker (ben geen fan van aubergines in feite :)), maar je weet natuurlijk nooit hoe het moet smaken als je het nog nooit gegeten hebt natuurlijk :))

    BeantwoordenVerwijderen
  15. De blikken zijn altijd van 400 g. (ge ziet ik ben nog niet echt gewoon om recepten te schrijven). Je mag altijd een beetje suiker in je tomatensaus doen, dat kan geen kwaad. Ik heb het hier niet gedaan, maar ik doe het vaak wèl.

    Of je de aubergine nu in de lengte snijdt of in de breedte, dat maakt eigenlijk niet veel uit. Gewoonlijk wordt in de lengte gesneden. De lengte van het grillen is moeilijk te bepalen, want ik weet niet hoe dik jouw plakken gesneden zijn, hoe hoog jouw vuur staat. Het moet gewoon gaar zijn, maar nog niet uiteenvallen.

    Van die lagen, dat maak je zelf uit, 't is tenslotte jouw gerecht, en je bent baas in eigen keuken. ;-)

    De volgende keer, ik beloof het, ga ik proberen van iets meer tussenstap foto's te maken. Maar daar kruipt (hoe vreemd ook) véél meer tijd in dan mijn gestylede foto's.

    Met de volgende keer bedoel ik eigenlijk vanaf volgende week, want ik werk een beetje vooruit. ;-)

    En barbie vragen bestaan niet, alleen maar domme antwoorden. ;-) Ik vind het leuk dat ik zo'n feedback krijg, dan kan ik daar in 't vervolg rekening mee houden en er niet van uitgaan dat iedereen al jarenlang ervaring in de keuken heeft.

    ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. tja, mijn probleem is dat ik eerder een patisseriemens ben: duidelijke gewichten en werkwijzen. "Creatief koken" = niks voor mij :)

    En die blikken bestaan ook in 800gr :)) heb ze beide, vandaar de verwarring. Heb dan maar 1 van beide gedaan met de gedachte "je kan nooit te veel saus hebben".

    En zwijg me over het snijden van die stomme aubergines! om daar een regelmaat in te krijgen moet je verdomme goed kunnen snijden. Volgende keer toch maar in de breedte snijden denk ik, al is in de lengte volgens mij beter om een stevige gratin te krijgen (beetje "gewoven").

    Zal dit weekend de brownies eens proberen se, want mijn recept was niet zo super geslaagd.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Er staat heel vaak bij recepten dat je de aubergines eerst met zout moet bestrooien en laten uitlekken. Jij spreekt daar niet van. Is dat nu nodig of niet en wat doet dat precies qua smaak? Ooit eens gelezen of gehoord dat je dat moet doen om een of andere giftige stof uit de aubergine te krijgen, maar dat lijkt me nogal onrealistisch :) Dat het zou bijdragen aan de zachtheid van de aubergine lijkt me al beter in de buurt te komen, maar het is zoveel meer werk dat ik het wel gaag wil weten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik heel eerlijk moet zijn: ik merk gewoon het verschil niet. Echt niet.

      Verwijderen
    2. Dat is goed nieuws:-) Ik deed het deze keer wel, en hij was overheerlijk. Maar ik sneed de aubergine ook wel fijner dan normaal, dus kan even goed daar aan gelegen hebben. Volgende keer probeer ik nog eens zonder, want is wel tijdrovend.

      Verwijderen