Als er nu één saus is, waarvan ik vind dat iedereen ze zou moeten kunnen maken, dan is het wel balsamicosaus. Supereenvoudig, maar oh zo smaakvol.
Hoe maak ik het?
1 grote of 2 kleine rode uien in schijfjes gesneden
1 klontje boter
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels balsamico azijn
peper en zout
platte peterselie fijngesnipperd
Biefstuk
Kruid de biefstukken met peper en zout. Doe een klontje boter in een kleefpan en zet op het vuur. Als de boter hazelnootbruin ziet, leg je er de biefstukken in. Bak aan beide kanten bruin (1 minuutje aan elke kant - slechts 1x draaien!!!), doe ze in een ovenschaal en zet 8 minuutjes in een voorverwarmde oven op 160°.
Zet het pannetje terug op het vuur en doe er de olijfolie bij. Bak er de ajuinen in tot ze gaar zijn en doe er vervolgens de balsamico bij. Laat 1 minuutje doorkoken en kruid met peper en zout.
Haal het biefstuk uit de oven, laat een minuutje rusten en doe ze vervolgens opnieuw bij de saus. Zet de pan op tafel en bestrooi rijkelijk met de platte peterselie.
Wij hebben er pureepatatjes bij gegeten met een slaatje van postelein. Super gewoon!
Dat klinkt echt heerlijk, ik ga het eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel
Heb ik mij gisteren gewaagd aan het Jeroen Meuske : rog met botercitroenkappertjessaus.
BeantwoordenVerwijderenOok poepsimpel maar oh zo lekker. Dus jou receptje gaat hier ook nog uitgeprobeerd worden : heb je een tip voor goeie balsamico ?
tips voor sausjes zijn steeds welkom!
BeantwoordenVerwijderenVerval meestal in de klassiekers nl roomsaus (lekker vet voor de billen en buik)
Deze ziet er lekker uit en ga ik zeker uitproberen.
Ik koop mijn olijfolie én balsamico enkel bij de wijnhandelaar (geen biermarchand). Hij is echt gespecialiseerd in kleine, maar o zo lekkere, wijnen. Veel van die kleine (Italiaanse) wijnboeren maken ook olijfolie en/of balsamico azijn.
BeantwoordenVerwijderenDe olijfolies die ik thuis heb, zijn subliem, en echt niet duurder dan de gemiddelde Carapelli (die ik vaak wrang vind smaken).
Er zijn twee verschillende balsamico's op de markt. De echte en de... euh... minder echte. Echte kan vaak heel duur zijn, soms té duur (zeker om in een saus te kappen). Hoe kan de de echte onderscheiden van de ... euh... minder echte? Karamel. In echte balsamico wordt géén karamel verwerkt.
De balsamico die ik gebruik voor mijn salades is zonder karamel en luistert naar de naam: Corte dei papi
http://www.cortedeipapi.it/sito_en/Prodotti_AcetoBalsamico_en.php
Maar ik heb niet deze gebruikt voor de saus, maar die van Maille (met karamel).
Net nu er vandaag zoveel te doen is over "dagen zonder vlees" kom jij met biefstuk aanzetten, tststs ;-)
BeantwoordenVerwijderenMocht je eens een ideetje hebben met chinese kool (paksoi), graag. Dochter wil dat altijd om te eten met iets vinaigretteachtig maar driekwart kool blijft liggen om dan uiteindelijk in de vuilnisbak te belanden. Maar kan je dat ook anders dan rauw eten?
Balsamico is zó lekker. Ik heb het zelf wel eens bij een nagerecht gebruikt!
BeantwoordenVerwijderen@ hotelmama: dit moet je zeker proberen!
BeantwoordenVerwijderenhttp://photo-copy-ann.blogspot.com/2011/02/wok-away-wok-away-i-will-follow.html
Paksoi is wel niet hetzelfde als chinese kool! Paksoi kun je gewoon wokken, is super lekker met wat soyasaus!
Deze is ook lekker!
BeantwoordenVerwijderenhttp://photo-copy-ann.blogspot.com/2011/01/wok-met-biefstuk-en-spinazie-of-paksoi.html
merci zulle, 'k ga mij weer eens kandidaat moeten zetten voor een studiereisje naar Italië om mijn voorraad aan te dikken. (maar helaas er staat al n'n Costa Almeria op 't program, 't zullen dus tomaten worden ;-))
BeantwoordenVerwijderenAh ok, tot zover mijn kennis van groenten ;-)
BeantwoordenVerwijderenWat ik dus koop is Chinese kool.
Die wokawaywok ga ik zeker eens proberen, die vond ik er al lekker uitzien.
Heb vrijdag je venkelstoofpotje gemaakt, vreesde voor veel commentaar gezien mijn vis-met-venkelrecept niet erg geliefd is, maar het is door iedereen goedgekeurd, en dat wil wat zeggen!!
Ik wou het ook net schrijven, hotelmama: een dikke lap vlees op de eerste dagen zonder.
BeantwoordenVerwijderenSlecht vel Ann! :)
In return een uitdaging: hoe verras ik mijn smulgraag lief met een zelfgemaakte tartaarsaus? (met de klemtoon op zelfgemaakte tartaarsaus en niet hoe verras ik mijn lief)...
De warme bedoel je... Ik zal daar eens een topicje over maken.
BeantwoordenVerwijderenNATUURLIJK schotel ik jullie een ferme lap vlees voor!!! Da's om jullie karakter te testen tijdens deze vrome vastenperiode!
(ik was diene vasten krèk vergeten)
Oeps, ik had het op Béarnaise... tartaar da's koud, lekker bij de FRIETJES...
BeantwoordenVerwijderenmoeehaaahahahahaaa!
Merci.
BeantwoordenVerwijderenNet nu ik 40 dagen geen vlees wil eten.
Schotel je ons hier zo een overheerlijk stuk koe voor.
Ik weg zie, wortels gaan raspen.
Maar ik heb nu wel al een idee voor een goed paasgerecht :).
konijn met pruimen?
BeantwoordenVerwijderen;-)
Oh, dat ziet er zo lekker uit!!! Kon je dat gisteren niet posten?! Volgende week, beloofd...
BeantwoordenVerwijderennen biefstuk, 't begint al... Maar daar kunt ge me toch niet mee verlekkeren zene! Ik zal dat sausje wel eens uitproberen bij mijn oesterzwammen!
BeantwoordenVerwijderenDe koude tartaar, voor bij calamares - je mag die anders ook meteen in het receptje gooien hoor ;-)
BeantwoordenVerwijderenGeweldig toch, zo'n online helpdesk + stiekem aansturen wat jij gaat eten de komende dagen!
Ps: Ik heb geen frietpot
BeantwoordenVerwijderenPps: Met de tartaar alleen ben ik ook al heel content
Ppps: Het lief verjaart eind maart
En nu zwijg ik en ga ik nog wat smullen met mijn ogen hier.
Weet je waar je vroeger in Gent den ALLERBESTE tartaar kon vinden én de ALLERBESTE zelfgemaakte garnaalkroketten? In het houten frietkot aan het brugje tussen de vrijdagsmarkt en het patershol. Dat was een Oostendse oudere dame, met best veel tattoos. Maar da's daar zeker al 12 jaar weg zenne. ;-)
BeantwoordenVerwijderenIk zal mijn best doen om een goeie tartaar te maken.
Gij doet altijd uw best gij, zo'n 'neistige' als ge zijt!
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er geweldig lekker uit! Morgen op de menu!
BeantwoordenVerwijderenMaar dat slaatje van postelein... Doe jij daar nog iets bij? Een vinaigretteke ofzo?
Echt 'n heerlijke site... Alleen deze week al 3 receptjes van jou op 't menu gezet! Danke schön!
Gewoon een beetje olijfolie, citroensap, peper en zout. Meer moet dat niet zijn. ;-)
BeantwoordenVerwijderen