woensdag 9 maart 2011

Biefstuk met balsamicosaus

Als er nu één saus is, waarvan ik vind dat iedereen ze zou moeten kunnen maken, dan is het wel balsamicosaus. Supereenvoudig, maar oh zo smaakvol.


steak and balsamic sauce


Hoe maak ik het?

1 grote of 2 kleine rode uien in schijfjes gesneden
1 klontje boter
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels balsamico azijn
peper en zout
platte peterselie fijngesnipperd
Biefstuk


Red onion


Kruid de biefstukken met peper en zout. Doe een klontje boter in een kleefpan en zet op het vuur. Als de boter hazelnootbruin ziet, leg je er de biefstukken in. Bak aan beide kanten bruin (1 minuutje aan elke kant - slechts 1x draaien!!!), doe ze in een ovenschaal en zet 8 minuutjes in een voorverwarmde oven op 160°.

Zet het pannetje terug op het vuur en doe er de olijfolie bij. Bak er de ajuinen in tot ze gaar zijn en doe er vervolgens de balsamico bij. Laat 1 minuutje doorkoken en kruid met peper en zout.

Haal het biefstuk uit de oven, laat een minuutje rusten en doe ze vervolgens opnieuw bij de saus. Zet de pan op tafel en bestrooi rijkelijk met de platte peterselie.

Wij hebben er pureepatatjes bij gegeten met een slaatje van postelein. Super gewoon!

23 opmerkingen:

  1. Dat klinkt echt heerlijk, ik ga het eens proberen!
    Dank je wel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb ik mij gisteren gewaagd aan het Jeroen Meuske : rog met botercitroenkappertjessaus.
    Ook poepsimpel maar oh zo lekker. Dus jou receptje gaat hier ook nog uitgeprobeerd worden : heb je een tip voor goeie balsamico ?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. tips voor sausjes zijn steeds welkom!
    Verval meestal in de klassiekers nl roomsaus (lekker vet voor de billen en buik)
    Deze ziet er lekker uit en ga ik zeker uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik koop mijn olijfolie én balsamico enkel bij de wijnhandelaar (geen biermarchand). Hij is echt gespecialiseerd in kleine, maar o zo lekkere, wijnen. Veel van die kleine (Italiaanse) wijnboeren maken ook olijfolie en/of balsamico azijn.

    De olijfolies die ik thuis heb, zijn subliem, en echt niet duurder dan de gemiddelde Carapelli (die ik vaak wrang vind smaken).

    Er zijn twee verschillende balsamico's op de markt. De echte en de... euh... minder echte. Echte kan vaak heel duur zijn, soms té duur (zeker om in een saus te kappen). Hoe kan de de echte onderscheiden van de ... euh... minder echte? Karamel. In echte balsamico wordt géén karamel verwerkt.

    De balsamico die ik gebruik voor mijn salades is zonder karamel en luistert naar de naam: Corte dei papi

    http://www.cortedeipapi.it/sito_en/Prodotti_AcetoBalsamico_en.php

    Maar ik heb niet deze gebruikt voor de saus, maar die van Maille (met karamel).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Net nu er vandaag zoveel te doen is over "dagen zonder vlees" kom jij met biefstuk aanzetten, tststs ;-)
    Mocht je eens een ideetje hebben met chinese kool (paksoi), graag. Dochter wil dat altijd om te eten met iets vinaigretteachtig maar driekwart kool blijft liggen om dan uiteindelijk in de vuilnisbak te belanden. Maar kan je dat ook anders dan rauw eten?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Balsamico is zó lekker. Ik heb het zelf wel eens bij een nagerecht gebruikt!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @ hotelmama: dit moet je zeker proberen!
    http://photo-copy-ann.blogspot.com/2011/02/wok-away-wok-away-i-will-follow.html

    Paksoi is wel niet hetzelfde als chinese kool! Paksoi kun je gewoon wokken, is super lekker met wat soyasaus!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze is ook lekker!

    http://photo-copy-ann.blogspot.com/2011/01/wok-met-biefstuk-en-spinazie-of-paksoi.html

    BeantwoordenVerwijderen
  9. merci zulle, 'k ga mij weer eens kandidaat moeten zetten voor een studiereisje naar Italië om mijn voorraad aan te dikken. (maar helaas er staat al n'n Costa Almeria op 't program, 't zullen dus tomaten worden ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ah ok, tot zover mijn kennis van groenten ;-)
    Wat ik dus koop is Chinese kool.
    Die wokawaywok ga ik zeker eens proberen, die vond ik er al lekker uitzien.
    Heb vrijdag je venkelstoofpotje gemaakt, vreesde voor veel commentaar gezien mijn vis-met-venkelrecept niet erg geliefd is, maar het is door iedereen goedgekeurd, en dat wil wat zeggen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik wou het ook net schrijven, hotelmama: een dikke lap vlees op de eerste dagen zonder.
    Slecht vel Ann! :)
    In return een uitdaging: hoe verras ik mijn smulgraag lief met een zelfgemaakte tartaarsaus? (met de klemtoon op zelfgemaakte tartaarsaus en niet hoe verras ik mijn lief)...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De warme bedoel je... Ik zal daar eens een topicje over maken.


    NATUURLIJK schotel ik jullie een ferme lap vlees voor!!! Da's om jullie karakter te testen tijdens deze vrome vastenperiode!







    (ik was diene vasten krèk vergeten)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oeps, ik had het op Béarnaise... tartaar da's koud, lekker bij de FRIETJES...


    moeehaaahahahahaaa!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Merci.
    Net nu ik 40 dagen geen vlees wil eten.
    Schotel je ons hier zo een overheerlijk stuk koe voor.
    Ik weg zie, wortels gaan raspen.

    Maar ik heb nu wel al een idee voor een goed paasgerecht :).

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Oh, dat ziet er zo lekker uit!!! Kon je dat gisteren niet posten?! Volgende week, beloofd...

    BeantwoordenVerwijderen
  16. nen biefstuk, 't begint al... Maar daar kunt ge me toch niet mee verlekkeren zene! Ik zal dat sausje wel eens uitproberen bij mijn oesterzwammen!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. De koude tartaar, voor bij calamares - je mag die anders ook meteen in het receptje gooien hoor ;-)

    Geweldig toch, zo'n online helpdesk + stiekem aansturen wat jij gaat eten de komende dagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ps: Ik heb geen frietpot
    Pps: Met de tartaar alleen ben ik ook al heel content
    Ppps: Het lief verjaart eind maart
    En nu zwijg ik en ga ik nog wat smullen met mijn ogen hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Weet je waar je vroeger in Gent den ALLERBESTE tartaar kon vinden én de ALLERBESTE zelfgemaakte garnaalkroketten? In het houten frietkot aan het brugje tussen de vrijdagsmarkt en het patershol. Dat was een Oostendse oudere dame, met best veel tattoos. Maar da's daar zeker al 12 jaar weg zenne. ;-)

    Ik zal mijn best doen om een goeie tartaar te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Gij doet altijd uw best gij, zo'n 'neistige' als ge zijt!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Dat ziet er geweldig lekker uit! Morgen op de menu!
    Maar dat slaatje van postelein... Doe jij daar nog iets bij? Een vinaigretteke ofzo?

    Echt 'n heerlijke site... Alleen deze week al 3 receptjes van jou op 't menu gezet! Danke schön!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Gewoon een beetje olijfolie, citroensap, peper en zout. Meer moet dat niet zijn. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen