zondag 6 maart 2011

Njammie risotto met tijgergarnalen en doperwtjes

Bij het leeghalen van de diepvriezer kwam ik nog een doosje doperwtjes tegen. Maar ja, wat doe je daar nu mee? Gewoon met een gestoofd uitje is ook maar... euh... gewoon. Het was al lang geleden dat ik nog eens een risotto gemaakt had. De laatste was er een met butternutpompoen en salie. Ook een aanrader. Enfin, om terug te komen op mijn doperwtjes en risotto, ik heb dan maar tijgergarnalen als derde ingrediënt genomen en wonder o wonder, het was weer hmmmmmmmmmmmm.


Ik heb er wat postelein op gelegd voor de 'flou artistique'.


risotto
(*)


Hoe maak je dit hemels genot voor 4 personen?

2 eetlepels olijfolie
1 à 2 sjalotten fijngehakt
2 teentjes look fijngehakt
300 g risottorijst (arborio of carnaroli) of 75 g per persoon
1 glas droge witte wijn
1,2 tot 1,5 l visbouillon (vers of van een blokje)
1/2 kilo gepelde tijgergarnalen ontdooid (of een 8-tal per persoon)
200 g diepvrieserwtjes
2 takjes verse tijm of een 1/4 de koffielepeltje gedroogde
4-5 kleine blokjes boter
50 g parmezaankaas
peper en zout


Zet de bouillon op het vuur en hou het tegen het kookpunt aan - hij mag niet koken. Zet nu een andere pan met dikke bodem op het vuur. Doe hierin de olijfolie en fruit de sjalotjes en de look. Als ze glazig zijn mag je er de rijst bijdoen en laat 1 minuutje bakken terwijl je voortdurend roert.
Blus met de witte wijn en laat reduceren tot de wijn volledig is opgenomen. Zet het vuur wat lager. Doe een pollepel van de bouillon bij de rijst, roer en laat weer inkoken... herhaal tot de rijst nog net niet gaar is. Proeven is de boodschap!

Doe er dan de garnalen, de tijm en de diepvrieserwtjes bij. Roer en giet er weer een pollepel bouillon bij. Als na 3 minuutjes de rijst gaar, maar toch nog 'al dente is' en de bouillon bijna volledig is opgenomen, mag je er de blokjes boter onder roeren. Als deze gesmolten zijn, mag er ook de kaas bij. Kruid af met peper en zout en dien op.


risotto with shrimp and peas


Zet nog wat geraspte parmezaan op tafel en smullen maar!


(*) op de foto is de risotto eigenlijk nog iets te lopend, maar wederhelft wou het zo. ;-)

6 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit, maar weet niet of ik het zal lusten.

    Groetjes
    Eline DM*

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedendag

    Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

    We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

    Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

    Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

    Met vriendelijke groeten

    Vincent

    http://nl.petitchef.com

    BeantwoordenVerwijderen
  3. grandchef gaat petitchef worden ? Een upgrade voor die .com hoor :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, ongelooflijk hé. En ze hebben zo'n schoon knipperend logo die je dan op je site moet zetten. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ga deze maken met mijn verse doperwtjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Aha, daar heb ik alles voor in huis! Ik weet al wat er op de menu staat morgen :).

    BeantwoordenVerwijderen