dinsdag 29 maart 2011

Smullen van een sinaasappel polentacake met karamelsausje

Deze echt wel bijzondere cake stond deze maand in de Delicious. En ja, dat moet toch eens aan een kritische test onderworpen worden. Daarom heb ik mij als proefkonijn aangemeld en deze cake grondig geanalyseerd. Ziehier het resultaat.


Oranges polenta cake


Wat moest daar allemaal in?

5 zoete biologische sinaasappelen
225 g zachte boter zonder zout
50 g bloem
275 g griessuiker + 100 g voor de saus
3 grote eieren
175 g amandelpoeder
125 g polenta
1/2 koffielepel bakpoeder

Beboter je taartvorm (22-24 cm) met wat boter. Rasp de schil van 3 sinaasappels en hou opzij. Neem een scherp mens en snij de bovenkant en onderkant van de 3 sinaasappels. Snij nu de zijkanten van de sinaasappel zodat er geen wit meer aan het sinaasappelvlees zit. Snij de sinaasappel in schijfjes van ongeveer 1 cm en leg ze op de bodem van de taartvorm, maar zonder dat ze elkaar raken.

Pers het sap van de resterende 2 sinaasappels en hou opzij.

Doe de zachte (!) boter in een kom en doe er 275 g griessuiker bij. Klop licht en luchtig met een houten lepel of een elektrische klopper. Voeg er één voor één de eieren aan toe en zorg dat elk ei mooi is opgenomen alvorens je er een ander bijdoet. Doe nu de rasp van de sinaasappel + 1 eetlepel sinaasappelsap bij het beslag. Roer goed. Nu mogen alle droge ingrediënten erin (amandelpoeder, bloem, polenta en bakpoeder). Goed mengen.

Schep het cakebeslag voorzichtig over de sinaasappelschijfjes. Bak tussen 1 uur en 1u20 in een voorverwarmde oven op 175-180°. Check met een satéprikker of de cake gaar is. Als het stokje er droog uitkomt, is ze klaar. Haal uit de oven en wacht 10 minuutjes voor je de taart ontvormt. Stort de taart op een schotel en zorg dat de sinaasappelschijfjes bovenaan liggen. Laat de taart afkoelen.

Doe nu de resterende 100 g suiker in een steelpannetje en zet onder met water. Zet de pan op een middelhoog vuur en laat het suikerwater inkoken tot je een goudgele siroop bekomt. Niet proeven, want de siroop is heter dan kokend water.

Verlaag het vuur en laat nog zachtjes inkoken tot je een karamelbruine stroop bekomt. Haal van het vuur en giet er nu de rest van het sinaasappelsap bij. Let op! Dit kan hevig spetteren! Zet terug op het vuur en roer net zolang de karamel weer volledig is opgelost. Laat opnieuw inkoken tot je een mooie siroop bekomt. Neem van het vuur en laat wat afkoelen.

Snij nu de taart in gelijke delen, doe er wat warme karamelsaus over en serveer met een toefje slagroom. Die saus maakt het allemaal wat smeuïger en is echt wel nodig, vind ik.

Ben eens benieuwd wat jullie ervan vinden.

2 opmerkingen: