maandag 28 maart 2011

Light witte/bechamelsaus? Het kan!

Het het is dan nog eens poepsimpel ook! Eigenlijk makkelijker dan de gewone witte saus! Hoe doen we het? Gewoon door geen boter te gebruiken. Proef je het? Euh... als je het weet wel, dus best niets zeggen aan je disgenoten.


Wat zijn de verhoudingen?

400 ml melk (halfvol)
200 ml kookvocht (van je bloemkool, witte kool, witloof,...)
60 g vloeiende bloem
peper, zout, nootmuskaat


Blog tutorial



Doe de KOUDE melk en het kookvocht in een pan. Doe er lepelsgewijs de bloem bij en roer goed. Zet nu de pan op het vuur en laat de melk al roerend opwarmen tot hij kookt. Je zal zien dat hij mooi egaal begint te binden. Laat eventjes doorkoken en kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Als je wil kan je er ook nog gemalen kaas aan toevoegen (150 g is ruim voldoende), nog eventjes laten doorkoken tot de kaas mooi is gesmolten en je er geen 'draden' meer mee kan trekken.


Da's alles. Goed hé!

9 opmerkingen:

  1. zelfs met kookboek van Den Boerinnenbond lukt het me niet deze saus deftig te krijgen.
    Zal deze eens proberen, vanavond al, voor bij het old school boerengerecht: bloemkool met witte saus, patatten en worst!
    Een topper voor heel het gezin :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak mijn saus ook ongeveer zo ;-) maar ipv de bloem een zakje wittesauspoeder van Knorr.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Laat die light versies maar komen, want een "echte" bechamelsaus is njammie, maar toch zo'n caloriebom! ;-)
    Dit recept ga ik zeker eens proberen!
    Groetjes van Saartje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Missie volbracht!
    saus zonder stress en vloeken.
    Hopelijk is het te eten :)
    Bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik hoop het ook! Het is wel iets minder voller als anders. Boter doet veel hé. Maar wij zijn dat zo gewoon dat we dat niet meer proeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Maïszetmeel lost veel gemakkelijker op in (koude) vloeistof, daarmee is klonteren nagenoeg onmogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. of die zoveel lighter is weet ik niet..minder vet..ok..ma bv kaas erbij is weer keivettig..

    wat ik doe is half en half (deel magere melk deel kookvocht) en altijd hoeveelheden voor schenksaus ifv deksaus, en soms zelf nog wat minder boter, en indien nodig beetje bloem bijvoegen, saus smaakt beetje nr de groentjes beetje nr de melk mr nog steeds mooi wit en niet te bloemig van smaak..nuja,dees zal ook niet slecht zijn he, is gn kritiek ofzo ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik verkreeg een prima saus met dit recept. Zelfs lekkerder dan de gewone, want lichter!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Deze variant is geweldige lekker romig en goeie smaak en lekker zonder die vieze boter

    BeantwoordenVerwijderen