vrijdag 25 maart 2011

Overheerlijke warme salade met aardpeer en spek

ZA-LIG! Da's het beste woord om dit slaatje te omschrijven. Perfect voor deze lentedagen! Barstensvol smaak en behoorlijk gezond (als je het spek vervangt door bijvoorbeeld kastanje champignons). Je kan de aardpeer ook vervangen door krielaardappeltjes. Die aarpeer is echt zalig in dit slaatje, dat nootachtige, zoete komt hierin perfect tot zijn recht. Het recept is gebaseerd op een receptje van Jamie Oliver.


Ziet dat eens af:


Warm Jerusalem Artichoke Salad



Wat gaat daar allemaal in?


8 sneden gerookt spek van een 1/2 cm dikte
2 grote handen aardpeer (topinambour) of krielaardappeltjes (zo'n 800 g)
4 kropjes Little Gem sla
4 rode witloofstronken
1/2 busseltje platte peterselie (fijngehakt)
1 rode ui
1 klontje boter
3 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
2 eetlepels balsamico azijn
parmezaan om te dresseren
peper en zout


Ingredients
(*) Heb hier maar een deel van de ingrediënten getoond.


Schil de aardpeertjes en kook ze in wat gezouten water tot ze gaar zijn (niet te lang, want dan worden ze moes). Giet af en laat wat afkoelen. Haal de kropjes sla en het witloof uiteen en was ze grondig. Droog ze in een slazwierder (of doe het zoals ik op de ouderwetse manier in een handdoek en zwieren maar - liefst buiten want anders is je keuken kletsnat) en doe ze in een grote kom.

Snij de sneetjes spek in stukjes van 2 cm breedte. Doe het klontje boter in een braadpan en bak er het spek lichtjes goudgeel in. Snij de rode ui in reepjes en doe bij het spek. Als de ajuin al redelijk goed gebakken is, mag je er de aardperen (of patatjes) bij doen en zorg dat ze goed aangebakken worden. Als het spek krokant is en de ajuin gekarameliseerd mag je de pan van het vuur halen.

Maak een dressing van de olijfolie, balsamico, peper en zout. Doe het spek met de aardpeer op de sla en overgiet met de dressing. Besprenkel met de peterselie, doe er wat parmezaanschilfers over en serveer onmiddellijk. Als je te lang wacht wordt het maar een slap boeltje.


Warm Jerusalem Artichoke Salad


Echt megalekker, jong!

5 opmerkingen:

  1. Nou het ziet er zeker mega lekker uit! Ik heb hier in de buurt nog nooit roodlof gezien... Raar eigenlijk..Mmm, maar dit is zeker een salade die ik graag zou willen maken! Kom net op jouw blog via Caroline's blog en ziet er prachtig uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kan dat makkelijk vervangen door radicchio (die rode salade).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben fan van topinambour, heb deze ooit in de tuin geplant en dat groeide goed hoor ! Ik vind het een beetje artisjok-achtig smaken.
    Heerlijke combinatie !

    BeantwoordenVerwijderen