dinsdag 22 maart 2011

Frangipane met peer...hmmmmm...

Ach, ik word lyrisch als ik over frangipane met peer begin. Elza D en ik hebben daar schone herinneringen aan. Ik zie ons nog zitten, voetjes op den bureau, en smullen maar. Georgeske die op 't zelfde moment passeerde met zijn Chimay in zijn pollekes. Dat was tenminste rock 'n roll. LOL


pear frangipane 1


Toevallig had ik een drietal grote overrijpe doyenne peren liggen en ik zat een beetje zonder inspiratie. Enfin, ik kwam al snel op het idee om onze legendarische frangipane te maken.


pear frangipane 2


Wat moet daar allemaal in?

1 rol kant-en-klare bladerdeeg
2 eetlepels abrikozen of perzikconfituur
120 g boter op kamertemperatuur
150 g griessuiker
150 g amandelpoeder
4 eieren
50 g bloem
3 à 4 peren (doyenne)



Schil de peren, snij ze in vier en ontdoe ze van hun klokhuis. Pocheer de peren kort in wat suikerwater (1/2 liter water en 4 à 5 eetlepels suiker) tot ze mooi zacht zijn. Laat ze grondig uitlekken.

Doe de boter en de suiker in een kom en klop ze met een elektrische klopper tot je een luchtige massa bekomt. Breek er een eitje in en blijf kloppen tot het ei volledig is opgenomen. Breek er een voor een de andere eieren in het beslag. Als op het einde het deeg een beetje begint te schiften, geen paniek, voeg er gewoon al een lepel bloem aan toe. Als alles volledig is opgenomen, mag je er de bloem en het amandelpoeder bijdoen. Zet het deeg opzij.

Neem een taartvorm van +/- 24 cm en beboter deze grondig. Neem het bladerdeeg en leg deze in de vorm. Druk goed aan en snij het overtollige deeg eraf. Neem een vork en doorprik het bladerdeeg (enkel de bodem, niet de zijkanten) veelvuldig. Doe nu de confituur op het deeg en verdeel goed.

Giet nu het deeg in de vorm en verdeel er de partjes peer over. Zet de taart in een voorverwarmde oven op 180 °. Laat gedurende ongeveer 40 tot 50 minuutjes bakken. En da's alles. Bij mij heeft de taart ietsjes te lang gebakken, maar ze was wel superlekker.


pear frangipane 3


Als je wil vermijden dat de peer in de taart uitdroogt en/of verkleurt, dan kan je na het bakken een beetje confituur met water opwarmen en ze daarmee instrijken.

12 opmerkingen:

  1. Later gaan wij ergens in een home zitten. Gij in een rolstoel en al half dement en ik toch nog fleurig en kras en dan spreken we over die frangipanne en over Georgske en over Guido en over yoghurt (gij zonder tanden en ik versta u dan niet want ik zet mijn hoorapparaat af als ik bij u ben)
    Ik word daar bijna sentimenteel van. Bijna hè.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. LOL!

    Ik denk dat we ons ook af en toe zullen afvragen: hoe zou het met Jezus zijn? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed eten en goede herinneringen gaan toch vaak hand in hand... zelfs al spelen die herinneringen zich af in de toekomst ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Al weer zo'n heerlijke taart! Ik kan aan de laatste foto zien dat ie lekker was ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die kippen van jou leggen echt gouden eitjes.

    Wij hadden vorig jaar een buitenlandse collega op het werk, en toen er iemand met 'fransepanne' (zoals ze dat bij ons zeggen) taart trakteerde hebben we haar in het Engels (met haar op) uitgelegd dat het 'frengepan' is. Klinkt geweldig toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja 't is precies alsof wij kleurstof in ons eten doen, zo geel dat al ons baksels zien. ;-) Maar de smaak is echt subliem.

    Frengepan. LOL

    BeantwoordenVerwijderen
  7. potverdorie zeg..... jij kan me wel doen watertanden hoor! Als er iets is waar ik dol op ben dan zijn het wel taarten, en zeker fruittaarten!!! Ik at nog maar 1 keer een perentaart.... en die was overheerlijk! Waar vind jij toch al die tijd om zo'n lekkere dingen klaar te maken en daarbij nog te bloggen.....????
    Gelukkig heb ik een fantastische buurvrouw die me af en toe eens een zelfgebakken taart brengt. Zij bakt enorm graag, maar haar kroost is daar niet zo erg dol op..... dus vinden haar taarten vaak de weg naar bij ons!!!!;)))

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik werk van thuis uit, dus dat maakt het iets makkelijker. Ik werk ook nog niet fulltime, dat lukt mij nog niet. Maar dat bloggen zelf, dat duurt hoogstens maar 10 minuutjes zenne. Daar steek ik niet veel tijd in. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De taart zit in de oven, mmmm wat een overheerlijke geur ! :)
    Maar.. toen ik de suiker bij de boter voegde, begon het meteen te schiften; is dit normaal?
    En hoe kom je aan die bruine korst?

    Groetjes,
    Louie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Erg lekker.
    Ik heb wel maar 1 peer gebruikt. Persoonlijke smaak, ik vind altijd dat het fruit niet overheersend mag zijn op de frangipane/cake.
    Volgende keer probeer ik het eens zonder bladerdeeg (en dus ook zonder abrikozenconfituur), kwestie van de calorieën wat naar beneden te halen ;-)

    Groetjes
    Natalie

    BeantwoordenVerwijderen