Meestal weet ik nog voor ik een cake of wat dan ook bak, hoe er mijn foto er ongeveer uit zal zien. Met nadruk op ongeveer.
Neem nu mijn rozemarijn-sinaasappelcake. Ik wist op voorhand al dat ik er een takje rozemarijn zou bijleggen en een sinaasappel.
Ik had eerst deze genomen, maar als je de foto aandachtig bekijkt, zie je dat de sinaasappel teveel aandacht wegtrekt van het echte onderwerp: de cake.
Als ik nog eens zo'n foto ga nemen, dan ga ik zeker eens de sinaasappel in vier snijden en gewoon een stukje voor de taartschotel leggen.
Je hoeft ook niet altijd de cake zelf te tonen, soms zijn de ingrediënten al leuk genoeg. Het zijn de kleine details die ervoor zorgen dat deze foto aangenaam is om naar te kijken. Let eens op het kleine 'hoedje'.
Je kan ook gewoon een stukje cake tonen. Zoals hier:
Maar ik vond de kleurcombinaties maar saai. Dus heb ik er een grapje mee uitgehaald.
Ik wil maar zeggen, er zijn duizend-en-één manieren om er iets smakelijk uit te laten zien. Er is meer dan een wit bordje alleen. Kijk naar de kleuren van het object dat je wil fotograferen. Heb je ergens een complementaire kleur, een bloempje dat erbij past, of gewoon een serviet, alles kan. Experimenteer met kleur, met textuur...
Denk er maar eens over na. En amuseer je.
Elza D, heeft trouwens nog een andere manier om "eten" te presenteren. Maar ik vind dat nogal radicaal. ;-)
Het is misschien niet te geloven, maar Madam D. heeft ook nog enkele NUTTIGE fotografietips voor jullie.
PS: Het stukje cake is de 'light versie' van de eerste rozemarijn-appelsiencake. Hij is bijlange niet zo lekker als de eerste versie, maar ik geef het recept toch mee.
250 g suiker
4 grote eieren
250 g zelfrijzende bloem
1 1/2 kl geraspte sinaasappelschil
1 kl zeer fijn gehakte verse rozemarijn
1/4 kl oranjebloesemwater
85 ml sinaasappelsap
50 ml sinaasappelsap
2 kl suiker
Klop de suiker samen met de eieren tot je een heel dik beslag hebt. Je zal zien dat het volume verdubbeld is. Vouw er voorzichtig de gezeefde bloem onder, alsook de geraspte schil en de rozemarijn. Het oranjebloesemwater en het sinaasappelsap mag er ook bij. Giet het beslag in een ingevette cakevorm van +/- 22 cm.
Bak 35 à 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Als de cake gaar is, haal je hem uit de oven en prik je er wat gaatjes in met een vork. Doe de 2 koffielepeltjes suiker bij het resterende sinaasappelsap en bevochtig hiermee de cake.
geefde gij ook privéles ?
BeantwoordenVerwijderenDankjewel voor deze leerzame les!
BeantwoordenVerwijderenMaar zsazsazsu, ik trek nog maar een maand foto's van eten. ;-) En misschien hoop en al 6 maanden foto's in 't algemeen. Heb zelfs nog geen schoon portret gemaakt. ;-)
BeantwoordenVerwijderenMaar in de toekomst zie ik dat wel zitten ja. Als ik het nog wat beter onder de knie heb. ;-)
amai, succesvol, ik trek er al meer dan een jaar maar 't trekt nog steeds op nie veel. Heb er niet veel geduld voor. Maar bijoekes zijn dan ook niet van 't gemakkelijkste + goe weer in den Belgique op de dagen dat ne mens nie moe werken is ook niet te bestellen. :-)
BeantwoordenVerwijderenBedoelde ze niet kookles? Ik ben anders geïnteresseerd in de combinatie! Eerst samen koken en dan in beeld brengen... Kan ik mij inschrijven?
BeantwoordenVerwijderenAls ik het fotograferen echt onder de knie heb, wil ik dat wel doen ja. Inclusief kookles indien nodig. ;-)
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er zo simpel uit, met al die handige tips, maar toch zien mijn maaksels er altijd uit als een drets, wanneer ik er een foto van trek.
BeantwoordenVerwijderenDat ligt uiteraard niet aan mijn kookkunsten maar aan mijn kodak. :).
Bij mij is dat eerder omgekeerd, Janina, mijn baksels zijn drets. Dan kan ik er ook onmogelijk een goede foto van maken, hé!
BeantwoordenVerwijderenIk vind dat ge van drets echt wel schoon fotokes kunt trekken.
BeantwoordenVerwijderenKijk hier maar eens: http://elza-d.blogspot.com/2010/08/dramas-ten-huize-d.html
;-)
TRUT!
BeantwoordenVerwijderenIn plaats van te verwijzen naar MIJN NUTTIGE FOTOTIPS!
http://elza-d.blogspot.com/search/label/Tip%20van%20de%20week
:-)
LOL! Allez ik zal ze er ook bijzwieren. ;-)
BeantwoordenVerwijderenAh. Veule beter! :-)
BeantwoordenVerwijderenDe laatste foto top, superleuk bedacht!
BeantwoordenVerwijderengroet..petra
ik ben steeds onder de indruk van je kunnen, kook- en fototechnisch :)
BeantwoordenVerwijderenvorige week zag ik een wedstrijd 'eten fotograferen', met die laatste foto had je gewonnen, op zeker!
fotowedstrijd
ja ik ken die wedstrijd. Maar haar keuzes waren erg "amerikaans". Ik denk ook dat het niet zo simpel zou zijn om een Europese winnaar aan te duiden. Kwestie van prijsoverhandiging en zo.
BeantwoordenVerwijderen