dinsdag 11 januari 2011

Rijstpap met cocos en kruidige mango

Ik heb al een hele tijd zin in rijstpap, maar ik wou daar toch eens iets anders meedoen. Aangezien er nog twee mango's in mijn frigo lagen die hoogdringend op moesten, ben ik aan het experimenteren geslagen. En zie mijn "Rijstpap met cocos en kruidige mango" was geboren. Dit receptje is goed voor zes potjes.


mango cream new shot


Wat heb je nodig?

2 mango's
1 vanillestokje
1 steranijs
1 blokje boter
125 g dessertrijst (gèèn gewone)
125 g suiker
4 groene kardemom peultjes
2 koffielepeltjes zelf gemaakt vanille extract of 2 zakjes vanillesuiker
75 cl melk (vol of halfvol)
20 cl cocosmelk voor desserten*


Zet een pannetje (liefst zonder anti-aanbaklaag) op het vuur en doe er het klontje boter in. Schil de mango's, ontdoe ze van de pit en snij ze in blokjes van 1 1/2 cm. Doe de blokjes bij de boter. Snij het vanillestokje middendoor en haal er met een mes het merg uit. Doe dit samen met het stokje bij de mango. Doe er het steranijsje bij en het kaneelstokje. Roer goed. Als het te snel gaat, dan mag je het vuur wat lager zeten en er wat water bij doen. Neem een soeplepel van de suiker en doe bij de mango. Laat al roerend bakken tot je dit bekomt:

sauteed mango close-up


Haal het pannetje van het vuur en laat rustig afkoelen. Zet ondertussen ook een kookpot met dikke bodem op het vuur. Doe hierin de melk en de rijst. Breek de vier kardemompeultjes open en doe de pitjes bij de melk. Breng al roerend met een houten lepel aan de kook. Eens de melk kookt, mag het vuur zachter gezet worden. Laat de melk rustig verder pruttelen en roer af en toe.

Neem ondertussen de potjes en vul ze met de kruidige mango. Hou wel nog zes mooie stukjes over om ze als decoratie te gebruiken.

Als de rijst bijna gaar is (de melk zal al veel dikker geworden zijn) mag je er de rest van de suiker, het vanille extract en de cocosroom bij doen. Roer opnieuw en laat verder zachtjes koken. Als de rijst gaar is, mag je ze van het vuur halen.

Verdeel de rijst over de potjes en versier met de mango blokjes en een stukje steranijs, kaneelstokje of vanillestokje.

Perfect als je eens een Indisch of Thais avondje organiseert of zo, of gewoon je huisgenoten wil verrassen met eens 'iets anders'.



* Ik gebruik extra creamy coconut milk van Santa Maria. Da's speciaal voor desserten.

12 opmerkingen:

  1. mmmmmmmmmmmm...klinkt heerlijk!
    Je was er vroeg bij vandaag zeg! fijne dag groeten Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hou het mij de mango, de rijst laat ik aan jou over ... kwestie van oneerlijke verdeling van de punten hé ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Photo-copy, ooit doe ik eens een weekmenu met uitsluitend receptjes van deze site! Lijkt mij ook de max!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. MMMMMmmmmmmmm, ziet er mooi en lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Noflik bedankt!
    @zsazsazsu Deal!
    @Lies: doen!
    @Elza: in uw geval wel, ja
    @Patricia: bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. misschien moet er een photo-copy restaurant komen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een heerlijke, lekkere blog heb jij!!! Ik kook ook zo graag!
    Groetjes van Trudis

    BeantwoordenVerwijderen
  8. eet je deze dan lauwwarm of koud? ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kon meestal niet wachten tot het afgekoeld was. ;-)

      Verwijderen