vrijdag 7 januari 2011

Kip in 't rood

Ik had zin in kip met een rode saus. Allez, mijn koelkast dwong me om iets te maken met mijn overrijpe tomaten. En dus werd het "Kip in 't rood". 't Is ook een lichte verwijzing naar mijn bankrekening, maar laten we daar niet over doordrammen.


chicken cacciatore 1


Hoe maakt je het?

Voor 4 personen

1 hele kip in 4 stukken of 2 borsten aan het bot (geen kipfilets*!!!!)
1 bakje champignons in schijfjes
1 groene paprika grof gesneden
1 ui grof gesneden
2 teentjes look geplet
1 flinke geut witte wijn (of groentenbouillon)
1 blik tomaten
1 bakje trostomaatjes (of wat je nog in de frigo liggen hebt)
enkele takjes rozemarijn
tijm
laurierblad
oregano
peper en zout
olijfolie
Eventueel een grote lepel mascarpone



Kruid de stukken kip met peper en zout en bak ze aan met wat olijfolie in een pan met dikke bodem. Als de kip mooi bruin is, mag je ze eruit halen. Doe nu de ajuin, laurier en de look in dezelfde pan en bak glazig. Doe er de paprika bij, laat opnieuw eventjes bakken en doe er na een minuutje of twee de champignons bij. Laat enkele minuutjes sudderen en giet er de scheut wijn of bouillon bij. Laat eventjes inkoken tot de alcohol verdwenen is. Doe er de tomaten uit blik en de verse tomaten bij. Je mag er nu de kruiden (rozemarijn, tijm, oregano, peper en zout) aan toevoegen. Zet het deksel op de pot en laat tien minuutjes sudderen op een zacht vuurtje.

Doe er na die 10 minuutjes de stukken kip bij en laat ze minstens een half uurtje op een zacht vuurtje verder sudderen.

Als je de saus wat romiger wil, doe er dan een fikse lepel mascarpone bij. Ik prefereer mascarpone boven ricotta omdat het er gewoon veel beter uitziet. Thuis vonden ze het lekkerder mét de mascarpone. Versier het gerecht bij het opdienen met een paar blaadjes basilicum. Lekker bij pasta of in de oven gebakken aardappelen met olijfolie en rozemarijn.

Er gaat niet gegeten, maar gevreten worden. Dat garandeer ik je.


* Als je kipfilets gebruikt, dan kunnen ze niet zolang mee in de saus want anders raken ze uitgedroogd. Het bot van de hele borsten of bouten zorgt ervoor dat er meer smaken vrijkomen in de saus én het vlees mooi sappig blijft. Ik zelf heb 2 borsten gebruikt.

10 opmerkingen:

  1. Ik zou graag met je meeten maar mijn kinderen niet. De kleintjes piepen al wanneer ze een klein flintertje groen zien op de kleine ronde aardappeltjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en daar nog wat tagliatelle bij en een fris groen slaatje en mijnen dag kan niet meer stuk ! Helaas moet ik het doen met voetjes ondert de pc te schuiven ipv bij jou aan tafel :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zondag verschijnt er hier een supergezond slaatje. ;-) Staat wel al in mijn Flickr rol onderaan de blog. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er mega lekker uit.
    Ik ga de beslist ook eens maken

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmmmmmmmmmm. Zo lekker. Ik krijg er letterlijk goesting van.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er weer superlekker uit!
    Ik heb een link naar je blog op mijn blog gezet! Misschien kan je de mijne ook op jouw blog vermelden?
    Groetjes, Saartje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ohlala, zo lekker, daar gaat mijn dieetvoornemen weer ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Is dat een le creuset? Dan begrijp ik de put in je bankrekening, maar wat een gerief he!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. mijn koelkast geeft me ook soms van die boodschappen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Yep, da's een creuset. Soms zijn daar serieuze kortingen op (in bepaalde winkels).

    BeantwoordenVerwijderen