vrijdag 21 januari 2011

Zuiderse strudel

Aan een blog beginnen, zorgt er - bij mij althans - voor dat je meer gaat nadenken over wat je eet, en hoe je het eet. Ik had al een tijdje zin in zuiderse groentjes en zalm. Dus dacht ik - een beetje raar, ik weet het - aan een strudel.

A different strudel


Hoe maak je het?

Voor 4 tot 6 personen

2 rollen kant-en-klaar bladerdeeg
1 ajuin
2-3 teentjes look
1 rode paprika
1 courgette
1 aubergine
5 tomaten
100 g zalm per persoon
Tijm, oregano, basilicum, peper en zout
olijfolie
1 ei

Snij de ajuin, de look en de paprika in blokjes en bak in een anti-kleefpan met wat olijfolie. Snij ondertussen ook de courgette en de aubergine in stukjes en doe bij de andere groentjes. Ontdoe de tomaten van hun pitjes. Dit is heel belangrijk, want anders wordt de strudelvulling veel te vochtig. Snij de tomaten in kleine blokjes en laat ze eventjes bij de rest van de groentjes sudderen. Kruid de vulling met de kruiden, en doe er peper en zout bij. Haal de pan van het vuur. De groentjes mogen nog niet helemaal gaar zijn.

Ontrol de bladerdeegrollen maar haal ze niet van het papier. Verdeel hierover de vulling. Snij de zalm in sneetjes en leg op de vulling zoals hieronder. Ik had wel wat weinig zalm, dus het moet wat meer zijn.

binnen

Let wel dat je de helft van de bladerdeeg vrijlaat. Kluts het eitje met een geutje water en bestrijk de rand van de bladerdeeg. Neem nu de bovenkant van het deeg en leg over de vulling zodat je een halve cirkel bekomt. Vouw de randen over en druk overal goed aan (met de platte kant van een mes gaat dat perfect). Snij met een scherp mes een paar groeven in de bovenkant van de strudel zoals hieronder.


dicht


Bestrijk de strudels volledig met het ei en leg ze (met papier en al) op 2 bakplaten. Plaats ze in een voorverwarmde oven op 200° en bak gedurende 25-30 minuutjes. Als je de zalm ruikt is 'm klaar, normaal gezien.

Ik heb er een gewoon gemengd slaatje bijgeserveerd met wat olijfolie en balsamico azijn.

Was echt lekker.

11 opmerkingen:

  1. Wouw, het ziet er lekker en schitterend uit. Wat betreft je fotografie: je bent een natuurtalent!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een gemak is dat hier toch:
    ° opstaan
    ° je blog opendoen
    ° me verlekkeren & verlebberen
    ° ontbijten
    ° je boodschappenlijstje overschrijven
    ° een commentaartje schrijven
    ° naar de winkel
    ° koken met de laptop op het aanrecht
    En 's avonds... zalig smullen! Geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. met dan verlekkeren en verlebberen heb ik het meeste moeite .... onwaarschijnelijk hoe ik hier moet slikken achter mijnen buro als ik die
    heerlijkheden zie ! Maar 't is wel al min 3.3 kg, dus voor mij zelfde versie 'en papilotte' ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor jullie complimenten. ;-)

    zsazsazsu probeer het in brick deeg?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wat een lekker nieuw idee met zalm. Ik zal 'm binnenkort eens testen!
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit staat dit weekend op het menu!(wel met gehakt of kip want mijn held eet geen vis)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Aha nog eentje om uit te proberen. Ga zo door, met jou receptjes kan ik tenminste bij hubbie aankloppen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wow kun je ook eens hele vieze recepten plaatsen? Ik pas straks niet meer in mijn stoel. Wat een heerlijkheden allemaal!
    Harteljks,
    Makkie

    BeantwoordenVerwijderen